Zwemmen of fitness: voor welke sport ga jij?

Kun je beter gaan zwemmen of fitnessen? Gebruik dit artikel en ontdek welke sport het beste bij jou past.

Fitness

Zwemmen of fitness – allebei uiterst populair, maar welke van beide sporten past perfect bij jouw wensen en doelen?

Grote kans dat ook jij het voornemen hebt om meer te sporten. Dit is terecht want volgens het Kenniscentrum Sport en Bewegen, bewegen we te weinig.

Iedereen weet dat sporten goed voor je is, maar het is lastig om deze goede voornemens vol te houden.

Belangrijk dus om een sport te kiezen die je leuk vindt en die je langere tijd blijft uitoefenen. Deze blog helpt je een keuze te maken tussen de twee sporten zwemmen en fitness.

Wat is beter – zwemmen of fitness?

Zwemmen of fitness: beide sporten zijn goede mogelijkheden om (meer) te bewegen. Beide hebben gunstige effecten op je lichaam, je conditie en je mentale gezondheid. 

Bewegen is gewoon erg goed voor je! Of je nu gaat zwemmen of gaat fitnessen.

Beide sporten zijn relatief toegankelijk. Beide sporten hebben zo zijn voor- en nadelen. De vraag is dus eigenlijk niet welke van beide opties beter is, maar welke beter bij jou past

De bereikbaarheid, bestaande gezondheidsklachten, je budget en last but not least je persoonlijke voorkeur bepalen uiteindelijk of je kiest voor zwemmen of fitness. Navolgend gaan we in op de belangrijkste aspecten. 

Wat past beter bij je? Fitness VS zwemmen

We helpen je hieronder een objectieve afweging te maken tussen de twee sporten (al dragen wij van Swimm stiekem natuurlijk vooral zwemmen een warm hart toe). Bekijk hieronder de factoren die je in overweging kunt nemen en maak dé perfecte sportieve keuze. 

Overweging 1. Zwembad of sportschool? 

De eerste overweging gaat over de plek waar je de sport beoefent. Ben je liever een aantal uur in de sportschool of voel je je meer thuis in een zwembad? Dit is voor iedereen verschillend.

Een sportschool kan gezellig zijn, maar veel mensen (vooral senioren) voelen zich hier niet helemaal op hun plek. Ga je vroeg in de ochtend of in de middag? Dan zal het met de drukte meevallen. Ga je in de avond? Dan is de kans groot dat je in de rij staat voor het volgende apparaat. Niet altijd ideaal deze situatie!

Een zwembad is vaak gehorig, maar het is er over het algemeen rustiger dan in een sportschool. 

Gelukkig is er een alternatief: een privé zwembad in je tuin. Met een privé zwembad heb je geen last meer van drukte en lawaai. Interesse? Check de zwembaden van Swimm eens!

Overweging 2. Wat vind jij het leukste? 

Hoe leuker je iets vindt, hoe meer zijn heb je erin en hoe langer je het vol houdt. Een sport die je niet leuk vindt, doe je met tegenzin of je stopt er helemaal mee. 

Wil je meer bewegen én dat lang volhouden, kies dan voor een sport waarvan je geniet.
Probeer uit, test verschillende locaties en vertrouw op je gevoel. 

Sluit bijvoorbeeld een tijdelijk abonnement af bij je sportschool of ga eens een paar keer met een vriend of vriendin mee zwemmen.

Waarom je een bepaalde sport leuk vindt, kun je vaak niet uitleggen. Maar als je iets leuk vindt, ben en blijf je gemotiveerd.  

Overweging 3. Hoe blessuregevoelig ben je? 

Sport dient goed voor je zijn en je mag er geen klachten aan overhouden. Heb je problemen met je gezondheid en wil je (intensief) gaan sporten, overleg dan eerst met je arts waarop je moet letten en hoe je het beste begint. 

Ook al heb je geen noemenswaardige klachten, iedere sport heeft een bepaald blessurerisico.
In 2020 waren rond 15% van alle geregistreerde sportblessures in Nederland het gevolg van fitness.  

Als gevolg van fitness zien artsen het vaakst blessures aan de schouders, rug of ruggenwervels en knieën. Sportblessures kunnen spontaan ontstaan – bijv. door omknikken  – of geleidelijk, als resultaat van overbelasting. 

Het blessurerisico van zwemmen ligt duidelijker lager dan bij fitness. Wedstrijdzwemmers krijgen eerder schouderklachten door overbelasting. Over het algemeen is de belangrijkste oorzaak van zwemblessures uitglijden of stoten (bijna altijd buiten het zwembad). 

Zwemmen combineert een low-impact, full-body workout met cardio-training en een laag blessurerisico. Dit maakt zwemmen uitermate geschikt als revalidatiesport. 

Overweging 4. Wat is je doel? 

Sport is beweging en beweging houdt je gezond. Maar wat wil je nog door sport bereiken?
Wil je afvallen, kracht opbouwen of je conditie verbeteren? 

Je (primaire) doel bepaalt mee aan welke sport je de voorkeur zou geven. 

Doel 1: afvallen 

Stel je weegt 60 kg. Dan verbrand je met zwemmen: 

  • een uur relatief rustig zwemmen rond 590 kcal. Train je intensief, verbruik je tot 950 kcal / u. 
  • een uur rustig op de roeimachine rond 210 kcal; ga je all-out, verbruik je tot rond 700 kcal / u. 
  • een uur licht gewichtheffen rond 180 kcal; als je jezelf pusht bereik je rond 350 kcal / u. 

Zwemmen verbruikt gemiddeld meer calorieën en is dus effectiever om af te vallen

Doel 2: kracht opbouwen 

Onder meer de trainingsintensiteit, je niveau en je gewicht bepalen hoe snel je (spier-)kracht opbouwt. Je kunt met beide sporten kracht opbouwen, al zullen de resultaten er net iets anders uitzien.

Als je bij de fitness geen goed gebalanceerd schema hebt, train je vaak slechts een of twee spiergroepen en blijft de rest achterwege. Om vooruitgang te boeken moet je iedere spiergroep meerdere keren per week trainen.

Tijdens het zwemmen daarentegen gebruik je alle grote spiergroepen om tegen de weerstand van het water voort te bewegen. Met de verschillende zwemslagen focus je je op andere spiergroepen, maar je doet hoe dan ook een full-body training. 

Het totale plaatje (mits je je voldoende inspant) is het felbegeerde, V-vormige zwemmerslichaam. 

Doel 3: conditie verbeteren

Conditie bouw je op als met een activiteit gedurende min. 10 minuten een hogere hartslag wordt bereikt.  

In de sportschool horen bijv. de crosstrainer, de roeimachine en de spinbike bij de klassiekers voor cardiotraining. Qua spiertraining focust ieder apparaat maar op een, max. twee spiergroepen. 

Zwemmen traint je hele lichaam. Zodra je je op jouw niveau meer inspant, gaat je hartslag omhoog en je zit zo in een cardio-workout. 

Zwemmen is dus een uitermate gezonde sport. Maar is zwemmen nu een cardio- of een krachtsport? 

Is zwemmen cardio of kracht?

Zwemmen is een combinatie van cardio- én krachttraining en biedt daarmee een workout voor je hele lichaam. Bij zwemmen gebruik je je hele lichaam. 

De dichtheid van water is > 800 keer groter dan die van lucht, en je hele lichaam "vecht” constant tegen deze weerstand aan om vooruitgang te boeken.  Dat vergt echt inzet van je spieren én je hart. 

Naarmate je conditie (en je longfunctie) door zwemmen verbetert, heb je minder inspanning voor een bepaalde snelheid nodig. Maar je raakt nooit uitgezwommen: je kan er altijd nog een schepje bovenop doen en een nieuwe uitdaging vinden. 

Bovendien moet je hart normaliter tijdens het zwemmen minder hard "werken" dan tijdens een vergelijkbare inspanning buiten het zwembad.
Dat komt door de horizontale positie van het lichaam in het water: je hart hoeft niet tegen de zwaartekracht aan te pompen. 

Zwemmen als krachttraining – het kan!

De sterke, constante weerstand van het water maakt van zwemmen echt een full-body workout. Verschillende zwemslagen leggen de focus echter op verschillende spiergroepen

Met de schoolslag train je vooral je brede rugspier (net onder je schouders), buik- en bilspieren.  

De borstcrawl traint met name de trapeziusspier (de grote rugspier tussen je schouders), de brede rugspier en de rechte en schuine buikspieren, maar ook alle andere grote spiergroepen moeten flink werken. 

De rugcrawl traint vooral je bilspieren, bovenbenen en lichaamscentrum. Daarnaast gebruik je je armen en rug natuurlijk veel. 

De vlinderslag is het meest atletisch. De arm- en rugspieren worden intensief getraind. Je buikspieren en lichaamscentrum moeten het hele bovenlichaam keer op keer uit het water halen. 

Je bovenlichaam, onderlichaam en lichaamscentrum zijn altijd van de partij. Door de keuze van een bepaalde zwemslag focus je je op een bepaald lichaamsdeel (en zorg je voor de nodige afwisseling). 

Zwemmen én fitness: een gouden combinatie  

Zwemmen is ontzettend leuk en zeer gezond, maar natuurlijk heeft ook fitness vele positieve kanten. Combineer zwemmen én fitness en profiteer van the best of both worlds.  

Fitness traint vooral “korte” spieren, zwemmen bevordert je conditie en traint “lange” spieren. Lichaamsspanning heb je voor beide sporten nodig. Met sommige fitness oefeningen kan je doelgericht je zwemtraining ondersteunen

Het zal de meesten van ons niet lukken om iedere dag te gaan zwemmen – tenzij je thuis een eigen zwembad hebt (en in dit opzicht is meer mogelijk dan je denkt). Een half uurtje fitnessen is wat toegankelijker.  

Overtuigd van de kracht van zwemmen? 

De compacte zwembaden van Swimm passen in (bijna) iedere tuin. Ervaar zwemmen net als in open water dankzij de volledig regelbare tegenstroming (standaard ingebouwd in iedere Swimm). 

Duik in de wereld van Swimm en ontdek het voor jezelf! 

Meer blogs van Swimm

Toon alles
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.