Soms kan je lichaam op sportief gebied niet (meer) alles aan: Je bent bijv. herstellend van een blessure, je bent zwanger of je kampt met overgewicht of hebt een reumatische aandoening. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen.
Je bent dus op zoek naar een sport die je fit houdt en die je op dit moment en op jouw niveau aankan. Zwemmen en wandelen zijn in deze context voor de hand liggende keuzes. Maar welke optie is beter?
Wat zijn de voor- en nadelen van deze twee sporten?
Dit blog helpt je de optimale sport voor jou te vinden.
Zwemmen of wandelen?
Ongeacht je leeftijd, je fitnesslevel of je gewicht: bewegen hoort tot je basisbehoeftes. Gezondheidsdeskundigen zeggen niet voor niks dat zitten het nieuwe roken is.
Volgens het Kenniscentrum Sport & Bewegen zouden volwassenen minstens 2,5 uur per week matig intensief moeten bewegen om simpelweg gezond te blijven. Wil je afvallen, ligt de lat nog hoger.
In de praktijk brengen de meesten van ons 9 uur per dag (en langer) zittend door.
Lopen (wandelen) en zwemmen behoren in ons land tot basisbewegingen. Het ene doe je dagelijks, al dan niet altijd genoeg om "voldoende” te bewegen. Het andere heb je als kind geleerd, de meesten van ons vonden het leuk, maar sinds het schoolzwemmen en het behalen van de zwemdiploma's zwemmen we niet meer regelmatig.
Als we in deze blog “wandelen” zeggen, gebruiken we deze term vrij breed. De een wandelt uiteindelijk sneller dan de ander. Voor hardlopen gelden de onderstaande punten ook, al komen er bij die sport nog andere thema’s kijken (bijv. extra stress voor je gewrichten).
Zwemmen en wandelen zijn allebei geschikt om aan de basisbehoefte van 2,5 uur matig intensief bewegen te voldoen. Welke sport beter geschikt is, zal van mens tot mens anders zijn. Een activiteit die je niet leuk vindt, hou je meestal niet lang vol. Heb je geen toegang tot een zwembad, gaat regelmatig zwemmen je niet lukken.
In de onderstaande vergelijking gaat het er dus niet om óf de sporten gezond zijn, want dat geldt voor zowel wandelen als zwemmen. We benoemen de belangrijkste voor- en nadelen. Zwemmen en wandelen zijn allebei geschikt om aan de basisbehoefte van 2,5 uur matig intensief
Zwemmen versus wandelen [7 vergelijkingen]
Wat zijn de effecten van zwemmen en wandelen? Welke voor- en nadelen zijn er? In onderstaande infographic zetten wij de verschillen voor je op een rij.
Wat kost de sport?
Vraag je je af welke sport het beste voor je portemonnee is? Hieronder vind je het kostbare antwoord op deze vraag:

Wanneer is het geschikt voor je?
Wil je weten welke sport geschikt voor je is? In onderstaande vergelijking kom je erachter:

In hoeverre belemmeren de weersomstandigheden je?
In hoeverre is de factor weer een belemmerende factor?

Is de sport blessuregevoelig?
Beide sporten zijn relatief laag qua blessurerisico, maar welke sport wint de strijd?

Wat doet het met je lichaam?
Hieronder ontdek je welke spieren en gewrichten je aanspreekt bij zowel zwemmen als wandelen:

Wat doet het met je hersenen?
Beide activiteiten hebben een positief effect op je mentale gesteldheid, maar welke positieve effecten vind jij het belangrijkste?

Val je door deze sport af?
Welke sport is het beste om mee af te vallen? Wandelen of zwemmen? Hieronder het eindoordeel:

Zwemmen én wandelen? [een gouden combinatie]
Zwemmen wint het in deze vergelijking van wandelen. Beide sporten zijn vrij toegankelijk, hebben een laag blessurerisico en zorgen voor tal van positieve effecten op je geest en lichaam (waarvan we hier slechts de belangrijkste konden bekijken).
Bij een gezonde leefstijl hoort voldoende beweging; minimaal 2,5 u licht intensieve beweging per week is de richtlijn. Dit redden velen van ons in het dagelijks leven niet of nauwelijks.
Verandering van spijs doet eten geldt zeker ook op sportief gebied om het vol te houden. Dagelijks een korte wandeling plus iedere week (minstens) één keer zwemmen is een ideale combinatie, toch?