HET VERHAAL VAN

RANOMI KROMOWIDJOJO

Informatiepakket aanvragen

Badpak aan, de deur uitlopen en… ZWEMMEN

De prijzenkast van Ranomi is een imposante: 3x olympisch goud, op de 50 en 100 meter vrije slag & 4×100 meter vrije slag. Als sinds ze het zich kan herinneren, wordt ze aangetrokken tot het water. “Ik sprong altijd al in zwembaden, rivieren en de zee”.

Als topsporter was het natuurlijk altijd al haar droom om een zwembad in de tuin te hebben. Maar  dankzij de Corona crisis en het sluiten van de zwembaden, heeft ze eindelijk de stap durven zetten om deze droom te realiseren. Op het moment dat ze die keuze maakte, stonden de olympische spelen nog op het programma, waar ze natuurlijk voor moest trainen.

Inmiddels zijn de spelen uitgesteld, maar daarom is ze niet minder blij met het zwembad: “Ik kan letterlijk mijn badpak aantrekken, de deur uitlopen en ik spring in mijn eigen zwembad”. Aldus de fanatieke zwemster.

Een voordeel op de concurrentie

“Ik denk zeker dat ik een voordeel heb ten opzichte van de concurrentie”. Ranomi wisselt tegenwoordig haar trainingen in het openbare zwembad en in de Swimm met elkaar af.

In haar ogen zijn die twee manieren van trainen complementair aan elkaar en wordt ze er een betere atleet van. “Ik vind het vooral fijn dat ik de stroming op de seconde nauwkeurig kan instellen en dat er niet maar drie standen opzitten”.

Daarnaast is het de temperatuur van het water volledig regelbaar. Op hele warme zomerdagen bijvoorbeeld wil je niet in warm water zwemmen. Een intensieve training afleggen is dan veel fijner in lekker koel water!

Als ze traint voor een wedstrijd in een warm land, zet ze het water juist op een hoge temperatuur. Zo kan ze alle mogelijke trainingssituaties simuleren en altijd een optimale voorbereiding hebben voor belangrijke toernooien of wedstrijden.

Niet alleen geschikt voor topatleten

“Voor iedere zwemliefhebber is de Swimm een prachtig product”. Ranomi benadrukt dat je daarvoor geen olympisch atleet voor hoeft te zijn. “Het zwemmen kan ook gewoon op een recreatieve manier”.

Ranomi heeft weliswaar het Olympic model, die een topsnelheid heeft van 0:58 minuut per 100 meter, maar dat betekent niet dat de stroming zo hard aangezet hoeft te worden!

Ook voor topatleten is het belangrijk om op de juiste momenten rust te pakken. In de zomer gebruikt ze het zwembad zelf dan ook regelmatig, gewoon om lekker af te koelen.

Haar ouders komen ook regelmatig zwemmen. “Dat vinden ze leuk en houdt ze fit en gezond”.