Wil je het gevoel hebben dat je baantjes trekt in een groot zwembad, zonder dat het je veel plek in je tuin kost? Tegenstroom zwembaden maken dit mogelijk.
Een jetstream zwembad is een voorbeeld van zo’n tegenstroom zwembad.
In dit artikel kom je te weten wat een jetstream zwembad is en waarom je een jetstream zou willen aanschaffen, maar er wordt ook kritisch gekeken naar dit type zwembad.
Een jetstream zwembad is al met al een prima zwembad met allerlei voordelen, maar er is een beter alternatief. Hierover later meer. Alvast een tipje van de sluier: dit zwembad zorgt voor een natuurlijkere en evenwichtigere tegenstroom.
Meer weten over jetstream zwembaden en ben je nieuwsgierig naar het alternatief? Lees verder en ontdek het!
Een jetstream zwembad is een bad waarbij zogenaamde ’jets’ tegenstroom opwekken. Tegen deze stroming zwem je in. Zo leg je toch de nodige zwemmeters af, zonder dat je een groot zwembad in je tuin hebt!
Een minpuntje is dat – door de turbulentie die de jets veroorzaken – het lastig is om vrijuit te zwemmen in dit soort baden. Maar hoe wordt deze turbulentie veroorzaakt? Dit komt doordat de pomp onder grote druk het water in het zwembad spuit.
Het spuitgat van een jetstream is slechts 5 centimeter in doorsnede. Dit zorgt voor wat complicaties. De smalle stroming maakt het lastig om je goed te positioneren. Je moet daarom precies voor het gat blijven zwemmen om de tegenstroming te benutten.
Het zwemmen in een jetstream zwembad is te vergelijken met het zwemmen in open water of in een groot zwembad, maar door de turbulentie is de ervaring toch net wat anders. Het is het eigenlijk net niet.
Een zwembad met jetstream biedt je de mogelijkheid om in een klein zwembad oneindig veel meters te maken. Vandaar dat dit zwembad geliefd is bij sportieve zwemmers. Voor een jetstream zwembad heb je geen grote tuin nodig. Dit bad past in bijna iedere tuin!
Heb je toevallig kinderen? Zij zullen de straal van het zwembad leuk vinden en gebruiken om lekker in te spelen. Waarschijnlijk maken zij in openbare zwembaden gretig gebruik van zo’n waterstraal!
Ben je al wat ouder en heb je last van je rug? De jetstream-straal is ideaal om lekker je rug mee te masseren. Deze straal is ideaal ook wanneer je revalideert van een andere blessure.
Een ander voordeel van een jetstream zwembad is dat dit bad vrij goedkoop is vergeleken met een groot zwembad. Over de kosten kom je later in dit artikel meer te weten.
De afmetingen van een jetstream zwembad maken van dit zwembad een relatief duurzaam zwembad. Logisch, want in een klein zwembad gaat minder water. Dit betekent dat je minder energie nodig hebt om het water te verwarmen. Maar dit is niet het enige voordeel. De andere voordelen van een jetstream zwembad op een rij:
1. Neemt weinig ruimte in beslag
2. Leuk voor kinderen om in te spelen
3. Fijn om je rug mee te masseren.
Een Jetstream zwembad is relatief goedkoop wanneer je het met een standaard zwembad vergelijkt.
Laten we eens een kijkje nemen bij de advertenties van Google. Hieruit blijkt dat dit type zwembad start bij een prijs van ongeveer 18.000 euro. De maximale prijs is zo’n 37.000 euro. Deze prijzen gelden voor een zwembad plus de jets.
Wil je zelf de prijzen checken? Typ dan: ‘wat kost een Jetstream zwembad’ in en ontdek het zelf (Google heeft ook overal een antwoord op hé?!). Je kunt de jets ook los bestellen. Deze kosten dan tussen de 1200 en 3000 euro. De prijs is afhankelijk van de kracht van de jets.
Het Jetstream concept bestaat al ruim 40 jaar. De techniek is niet wezenlijk veranderd en is daardoor verouderd. Veel mensen vinden de stroming in een Jetstream niet helemaal ideaal. Gelukkig zijn er tegenwoordig andere tegenstroom zwembaden beschikbaar!
Bij SWIMM bieden we je dit alternatief aan; een zwembad met evenwichtige en natuurlijke tegenstroom. Dit bad noemen we de SWIMM. De tegenstroom wordt via een propeller aangedreven systeem opgewekt. Dit maakt het bad tot de meest geavanceerde zwemmachines. Door het lage toerental wordt er veel water verplaatst. In tegenstelling tot een door jets opgewekte tegenstroom zorgt dit niet voor turbulentie. Dit komt doordat de stroming compleet anders wordt opgewekt via een propeller dan wanneer je stroming opwekt via jets.