Onderhouds
handleiding

Houd je Intelligent Pool schoon en veilig in een handomdraai.

Introductie


Als je elke week een beetje tijd investeert in het schoonhouden van de Intelligent Pool zal je nooit echt veel werk hebben. Na het bekijken van deze onderhoudsgids weet jij hoe je de Intelligent Pool in topconditie houdt!

In een Intelligent Pool kun je het hele jaar genieten van heerlijk water, werken aan een gezonde levensstijl en jouw sportieve doelen nastreven. Daarnaast is er het onderhoud van het bad! In deze interactieve gids vind je een overzicht met alle handelingen waar je rekening mee moet houden zodat je optimaal van de Intelligent Pool kunt blijven genieten.

Dagelijks/
wekelijks onderhoud

Voor het gebruik van de Intelligent Pool is het van belang dat het water van goede kwaliteit is. Er zijn drie mogelijkheden om het water te behandelen: handmatig, halfautomatisch en volautomatisch. Verderop in deze handleiding lees je hier meer over.

Een Intelligent Pool is uitgerust met een automatische circulatie die 12 uur na de laatste zwemactie in werking treedt. Hierbij draait de propeller op een langzame stand en de volledige inhoud van het zwembad wordt rondgepompt. Het zandfilter en deze circulatie alleen zijn niet voldoende om de waterkwaliteit in stand te houden.

SCHOON WATER IN 4 STAPPEN
1. Filtermand legen
De filterpomp zorgt ervoor dat het water in het zwembad rondgepompt en gefilterd wordt. We raden aan om het filtermandje wekelijks te reinigen in een buitensituatie en wanneer er vervuiling zichtbaar is. Dit is belangrijk om verstopping te voorkomen.

2. Skimmer legen
Waar de filter van de filterpomp het fijne vuil uit het water haalt, is een skimmer bedoeld voor het grovere vuil, zoals blaadjes, takken of gras. Wij raden je aan om deze gemiddeld 1x per week te legen in een buitensituatie en wanneer er vervuiling zichtbaar is.

3. Stofzuigen

Het vuil kan je van de zwembadbodem verwijderen door gebruik te maken van een zwembadstofzuiger. De stofzuiger gebruik je gemiddeld 1x per week in een buitensituatie.

4. Backwash zandfilter

Het zandfilter vangt het vuil op uit het zwembad en bewaart deze in het filtervat. De filter heeft een maximum aan capaciteit om dit vuil op te slaan. Daarom raden we aan deze wekelijks te spoelen en elke keer na het stofzuigen.

Let op: Indien de installatie onder het waterniveau van de Intelligent Pool staat, dien je de kranen (2 stuks) welke voor de circulatiepomp in het leidingstelsel zijn aangebracht dicht te zetten en na reiniging weer te openen. Anders loopt het water uit de pomp.

Terug naar boven


Waterpeil

Voor het zwemmen wordt er een ideale waterstand aangeraden. Deze bevindt zich net boven het rooster. Een voorbeeld daarvan zie je op de afbeelding beneden. Hier wordt de ideale waterstand aangegeven met de oranje lijn. Je kunt hierbij een marge aanhouden van 1 cm à 2 cm. Wanneer je het waterpeil te hoog of te laag instelt kan dit schade opleveren aan het lamellendek. 

optimal water level in a Swimm swimmingpool
Terug naar boven


Water
behandelingen

Voor het gebruik van een Intelligent Pool is het belangrijk dat het water van goede kwaliteit is. Er zijn drie mogelijkheden om het water te behandelen: handmatig, halfautomatisch en volautomatisch.


Alle Intelligent Pools zijn standaard uitgerust met een half-automatisch pH-chloor-doseersysteem. In de zomerperiode zal je meer omkijken naar de waterbehandeling hebben dan in de winter. In dit hoofdstuk leggen we uit waar je op moet letten. Ook adviseren we om de handleidingen van de waterbehandelingssystemen een keer door te nemen.

Chloorshock

Wanneer je merkt dat het chloorgehalte niet op peil is, kun je het water een chloorshock geven. Dit kan met chloorgranulaat. Wanneer je 3 à 4 eetlepels chloorgranulaat toevoegt, voeg je als het ware in één keer een dubbele dosis chloor toe, die direct actief wordt opgenomen in het water. Hiermee kun je bijvoorbeeld direct het zwemwater desinfecteren en ontdoen van alg.

Een chloorshock wordt meestal ingezet als redmiddel wanneer je heel erg achterloopt in je chloorgehalte. Bijvoorbeeld in de zomerperiode, als het heel heet is en wanneer er meer gezwommen wordt. 

Wij adviseren je om het chloorgehalte na toediening nogmaals te controleren met de teststrips. Is het chloorgehalte weer op peil?
Dan kun je weer zwemmen.

Chloorgehalte in de zomer

In de zomer heb je over het algemeen meer chloor nodig dan in de winter. Dit komt doordat er in de zomer vaak meer gebruik wordt gemaakt van het zwembad en de hitte zorgt ervoor dat er meer chloor verdampt. Een (half-)automatisch doseersysteem houdt hiermee vanzelf rekening.

Half-automatisch doseersysteem

In de totaalprijs van je Swimm inbegrepen is een halfautomatisch doseersysteem dat de waterkwaliteit beheert. In normale omstandigheden heb je hier geen omkijken naar, naast het controleren en vervangen van de jerrycans met chloor of zwavelzuur. 
Let wel op dat je hiervoor de juiste vloeistof gebruikt. 

Basisinstellingen

De basisinstellingen zijn afgesteld op de ideale waterkwaliteit. Dit regelt het systeem automatisch. De standaardinstellingen zijn: pH 7,4 & Rx van 650. Indien er afwijkingen optreden, wordt dit zichtbaar op het display. Bij de systemen die Swimm gebruikt zijn storingen vrij zeldzaam. lijst met verschillende foutmeldingen en bijbehorende te volgen handelingen. Dit zijn de mogelijke meldingen en wat je in dit geval kan doen:

pH < 7.4

* Doseer PH+ in kleine mate in het zwembad. Zie  hiervoor de beschrijving op het etiket van PH+. 

* Controleer de jerrycan. Mogelijk is het zwavelzuur op.

* Neem contact met ons op indien het probleem niet verholpen wordt. 

RX < 650

* Controleer de jerrycan. Mogelijk is het chloor op.

*Terugspoelen van de zandfilter is wellicht  nodig.

* Neem contact met ons op indien het probleem niet verholpen wordt. 

Flowstoring
Uit te voeren acties:
1. Controleer de kranen in het leidingsysteem
2. Controleer de filtermandjes (circulatiepomp + skimmer)
3. Controleer de 6-wegklep (staat deze in de juiste stand?)

Terug naar boven


Volautomatisch doseersysteem

Voor nog meer gemak kun je upgraden naar een volautomatisch systeem dat chlorering combineert met geavanceerde oxidatie voor perfecte waterkwaliteit. Dit systeem splitst watermoleculen in vrije radicalen die het water binnen seconden desinfecteren er daarna weer desintegreren. Hiervoor zijn 1,0 g zout per 1 l water nodig, een hoeveelheid die de levensduur van de Swimm niet beïnvloedt.

Tegelijkertijd zorgt 0,1 mg chloor per 1 l water - véél minder dan bij een gemiddeld systeem - voor een depot-desinfectie. Deze combinatie resulteert in zwembadwater van drinkwaterkwaliteit.

Zwemwater deluxe

Alle componenten werken automatisch en je kan ze dankzij een internet-verbinding makkelijk in de gaten houden. Alleen de jerrycans met zout en chloor moet je handmatig vervangen. Het systeem staat erom bekend dat het vrijwel storings- en onderhoudsvrij is. We raden je aan de gebruiksaanwijzing van de producent goed door te lezen om de werkwijze van de apparatuur goed te begrijpen. Zijn er op een gegeven moment toch vragen, kan je altijd contact met ons opnemen.

Afdekking

Heb jij een stavenafdekking of een 4-delig Swimm-cover? Dan zijn er geen bijzonderheden te melden bij normaal gebruik. 

Een lamellendek is ook nagenoeg onderhoudsvrij, wel zijn er enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Hierover lees je meer in dit hoofdstuk.

Aandachtspunten lamellendek

  1. Zorg dat de waterstand op de juiste hoogte is, anders kan er schade ontstaan.
  2. Let op dat er geen kinderen of huisdieren in het zwembad aanwezig zijn bij het sluiten van het lamellendek
  3. Zorg er bij het sluiten van het lamellendek voor dat losse/drijvende onderdelen uit de Intelligent Pool zijn verwijderd.
  4. Zet bij gesloten lamellendek de Intelligent Pool nooit aan.
  5. Zorg ervoor dat bij het openen van het lamellendek geen onderdelen zoals bladeren op het dek liggen.

Terug naar boven


Winterperiode

Een Intelligent Pool koop je om te gebruiken! Het liefst 365 dagen per jaar. Gedurende de winterperiode kun je het zwembad dan ook normaal gebruiken. Wel zijn er bepaalde aandachtspunten. Ook als je het zwembad niet gebruikt.

Ik wil wél zwemmen in de winter.

Je gebruikt (en onderhoudt) je Intelligent Pool zoals gewoon.
Bij een vorstperiode dien je de circulatietijd van de circulatiepomp te verhogen naar 24 uur per dag indien dit nog niet is ingesteld. De warmtepomp heeft dan voldoende tijd om het zwembad te verwarmen.

Vriest het niet? Dan is 4 uur voldoende. Bekijk in dit video hoe je 24u-modus inschakelt:

Ik wil echt niet zwemmen in de winter.

Zorg dat de warmtepomp is losgekoppeld en de leidingen leeg zijn.

Indien je een lamellendek op je zwembad hebt, is het openen en sluiten van dit dek niet mogelijk wanneer er ijs op het bad aanwezig is.

Laat de circulatiepomp gedurende een vorstperiode 24 uur per dag continu circuleren. Hierdoor is de mogelijkheid tot bevriezen van het water in het leidingstelsel niet mogelijk. De video boven laat zien hoe je de 24u-modus inschakelt.
Vriest het niet? Dan is 4 uur voldoende.

Indien gewenst, kunnen wij op afspraak en tegen vergoeding ervoor zorgen dat je Intelligent Pool de winter goed doorkomt.

Geniet van je zwembad!

Terug naar boven

Klaar voor de volgende stap?

pool with lounge area