Twijfel je of een tegenstroom zwembad iets voor jou is?
Bepaal aan de hand van dit artikel of een zwembad met tegenstroom bij je past.
In deze blog kom je te weten hoe zo’n zwembad werkt, wat de prijs is en lees je over ervaringen van andere gebruikers.
Lees verder en ontdek!
De naam zegt het al. Bij een zwembad met tegenstroom zwem je tegen de stroming in. Klinkt logisch toch? Door deze stroming lijkt het net alsof je in een groot zwembad baantjes aan het trekken bent.
Een zwembad met tegenstroom is ideaal wanneer je weinig ruimte in je tuin hebt, maar je toch volledig wil zwemmen.
Maar hoe wordt deze tegenstroom eigenlijk opgewekt?
Dat kan op veel verschillende manieren. Bij de meest geavanceerde manier wordt de stroming van een zwembad met tegenstroom gerealiseerd met een propeller. Hiermee kan met weinig toeren veel water verplaatst worden. In sommige systemen wordt deze stroming juist via een Jetstream opgewekt.
De manier waarop de stroming wordt opgewerkt, is erg belangrijk voor de zwemkwaliteit van een stroming zwembad. Lees meer over dit verschil in het volgende kopje.
De twee zwembadtypen ‘tegenstroom zwembad’ en ‘Jetstream’ noemt men vaak in één adem en door elkaar heen. Begrijpelijk, maar deze zwembaden verschillen enorm!
Benieuwd naar het verschil? Lees dan gerust verder.
Fabrikanten praten vaak over het aantal kubieke meters aan waterverplaatsing per uur. Maar is dit eigenlijk wel belangrijk?
Het is toch vooral van belang hoe lekker en natuurlijk je zwemt?! Vind jij dit ook het belangrijkste?
Bij een tegenstroom zwembad zorgt een propeller voor de stroming. De afzuiging van het water gebeurt aan de achterkant. Het water wordt daarna via de zijkanten van het zwembad omgeleid terug naar de propeller. Dit alles zorgt voor een gladde stroming. Het lijkt hierdoor net alsof je in open water zwemt!
Een Jetstream daarentegen wekt de stroming op via een kleine pomp. Er wordt met veel toeren water verplaatst door een klein oppervlak. De stroming waarin gezwommen moet worden, is dus aanzienlijk minder breed en diep.
Daarnaast wordt het water niet aan de achterkant afgezogen, maar aan dezelfde kant als de Jetstream. Zo ontstaat er onderstroming in het zwembad. De stroming is hierdoor wild en turbulent. Niet ideaal toch?!
Nu vraag je je misschien waarom je een tegenstroming zwembad zou aanschaffen? Hieronder de voordelen van een zwembad met tegenstroom:
– Neemt weinig ruimte in beslag
– Kan zowel binnen als buiten geplaatst worden
– Heeft een natuurlijke stroming
– Duurzamer dan een groot zwembad
– Af te stellen op jouw zwemniveau
– Hiermee kan je op een tijd efficiënte manier sporten
– Weinig onderhoud en extra kosten
Al met al een hoop voordelen. Lees verder en ontdek of zo’n zwembad voor jou geschikt is.
Om de verbruikskosten en het onderhoud laag te houden, hebben zwembaden met tegenstroom vaak een compact formaat.
Bij SWIMM worden de zwembaden met tegenstroom slechts in twee afmetingen gemaakt. De baden die geproduceerd worden staan volledig in het teken van de stroming. Op deze manier kan een optimale zwemervaring gegarandeerd worden.
Wil je een indicatie van de grootte van dit type zwembaden? Hieronder het assortiment van SWIMM om je een beeld te geven:
Ideale afmetingen voor wanneer je een kleine tuin hebt of weinig ruimte wil opofferen én jaarrond goedkoop je zwembad wil verwarmen.
Je hoeft gelukkig geen Maarten van der Weijden of Ranomi Kromowidjojo te heten om je te vermaken in een tegenstroom zwembad.
De gebruikers van tegenstroom zwembaden zijn namelijk erg verschillend. Atleten, maar ook mensen op leeftijd die fit willen blijven en conditie willen opbouwen maken gebruik van dit type zwembad.
Sterker nog, veruit de meeste gebruikers van zwembaden met tegenstroom zijn ‘gezondheidszwemmers’. Zij willen op een laagdrempelige en tijd efficiënte manier kunnen sporten. Een zwembad met tegenstroom geeft ze die mogelijkheid.
Ben je benieuwd naar wat andere mensen van een tegenstroom zwembad vinden?
Lees hieronder de quotes van tegenstroom zwembad gebruikers:
“Het is een hele mooie evenwichtige stroming waardoor je echt het gevoel hebt alsof je zwemt in een oneindig zwembad, dus het is perfect”
“Als ik in het tegenstroom zwembad lig merk ik totaal niet dat ik in zo’n ‘klein’ zwembad lig”
Bekijk de uitgebreide verhalen van gebruikers via deze link.
Lijkt zo’n tegenstroom zwembad je wel wat? Dan wil je vast en zeker weten wat de prijs van zo’n zwembad is.
De prijs van een tegenstroom zwembad verschilt en is afhankelijk van allerlei factoren.
Wil je weten hoeveel de zwembaden van SWIMM kosten? Download dan het informatiepakket. Hierin vind je prijslijsten met alle opties. Zo weet je binnen een aantal minuten wat jouw zwembad met tegenstroom gaat kosten.