SWIMM ZOMER
MAGAZINE

Ontdek de perfecte zomerervaring met het gratis Swimm Zomermagazine! Leer alles over Intelligent Pools, gezondheidsvoordelen en duurzaamheid, en laat je inspireren door prachtige foto's en recensies van andere eigenaren. Download nu en beleef de zomer in je eigen tuin!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Duurzaamheid
Leestijd:
6
Minuten

Wil je een duurzaam zwembad in je tuin? Volg deze 5 tips!

Op zoek naar een duurzaam zwembad of wil je je huidige zwembad verduurzamen? Volg de 5 tips!
Geschreven door
Mark Smits
Gepubliceerd op
February 5, 2024

Ben je op zoek naar een duurzaam zwembad?

Maar heb je geen idee wat een zwembad echt duurzaam maakt? Of wil je je huidige zwembad verduurzamen en daarmee energiekosten besparen? Gebruik de tips en ontdek het!

Een duurzaam zwembad in je tuin, is het mogelijk?

Je zult bij een zwembad niet meteen aan duurzaamheid denken. Vooral een zwembad met tegenstroom klinkt niet duurzaam. Toch kan ook dit type relatief duurzaam zijn.

Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg manieren om een duurzaam zwembad te bouwen. De techniek gaat hier ver in.

Belangrijke verduurzamingspunten zijn:

  • Isolatie
  • Stroombesparing
  • Verwarming
  • Watercirculatie
  • Waterinhoud

Door bovenstaande punten aan te pakken bespaar je veel energie. Hierdoor kan het zwembad in je tuin toch écht duurzaam zijn. Dit is beter voor het milieu en voor jouw portemonnee, een win-winsituatie!

Hieronder bespreken we de eerder genoemde verduurzamingspunten in detail.

In het laatste kopje zie je een zwembad dat volledig duurzaam is en bespaart op alle bovenstaande punten. Lees verder en kom erachter welk zwembad dit is!

Swimm pool met tegenstroom in tuin

Hoe zorg je voor een duurzaam zwembad? [De tips]

Je zwembad energiezuiniger maken doe je op allerlei verschillende manieren. Hieronder 5 tips voor een duurzaam zwembad.

Tip 1. Isoleer je zwembad

Een goed geïsoleerd zwembad zorgt voor veel energiebesparing. Houd hier dus rekening mee bij het verduurzamen van je huidige zwembad of bij het aanschaffen van een nieuw zwembad.

Een zwembad isoleren kan op verschillende manieren:

  • Isolatie rondom het zwembad
  • Isolatie op het waterniveau
  • Isolatie over het zwembad heen

Door je zwembad te voorzien van goede zwembadafdekking zorg je ervoor dat er minder warmte verloren gaat. Een zwembad koelt maar liefst 2 graden per nacht af! Erg zonde natuurlijk.

Door een lamellendek op het zwembad te leggen zorg je ervoor dat er nog maar 1 graad per nacht verloren gaat. Simpele en effectieve oplossing toch?!

Je hebt daarnaast de optie om een Wintercover te gebruiken. Dit is een 9 cm dikke polyurethaan cover die een hoge Rc waarde heeft. Deze cover dekt het zwembad helemaal af. Hierdoor vindt er geen luchtcirculatie meer over het wateroppervlak plaats. Vooral in de winter bespaar je veel energie met een Wintercover.

Combineer het lamellendek met de Wintercover en bespaar extra veel energie! Zo maak je je zwembad helemaal klaar voor de winter.

Ben je bereid om net dat stapje extra te zetten? Bekleed dan je zwembad met polyurethaan schuim. Dit kost je wel wat extra, maar zorgt voor een nog duurzamer zwembad.

De meeste energie bespaar je aan de bovenkant van het zwembad, maar grondisolatie draagt ook zeker bij aan de duurzaamheid van je zwembad.

Tip 2. Kies voor een duurzame circulatiepomp

Je weet nu hoe belangrijk goede isolatie is. Naast goede isolatie is een duurzame circulatiepomp ook erg belangrijk. 

Zo’n circulatiepomp staat- afhankelijk van het filtersysteem- 8 tot 16 uur per dag aan! Belangrijk dus om hier op te letten.

Gelukkig is er een oplossing die veel energie bespaart. Namelijk een frequentiegeregelde circulatiepomp.

Via een frequentiegeregelde circulatiepomp bespaar je tot 65% stroom ten opzichte van een standaard pomp.

Deze pomp is daarnaast erg stil en het water wordt langzamer over het filter gepompt. Dit verbetert de filtratie en daarmee de algehele waterkwaliteit. Technische taal, maar de energiebesparing spreekt voor zich.

Wanneer het water goed wordt gefilterd, wordt het filter minder vaak teruggespoeld. Hierdoor bespaar je op waterverbruik en verwarming. Al het water wat wordt weggespoeld moet namelijk worden aangevuld en verwarmt.

Al met al is het dus erg belangrijk om een goede circulatiepomp in je zwembad te hebben.

Tip 3. Zorg voor een goede warmtepomp

Je zal je afvragen wat een goede energiebesparende warmtepomp is. Hieronder je antwoord: 

Een frequentiegeregelde warmtepomp bespaart je enorm veel energie. Dit type pomp is dé oplossing als het op duurzaamheid aankomt.

Deze frequentiegeregelde warmtepomp zorgt voor de verwarming van je zwembad. De frequentieregeling zorgt ervoor dat de stroom zo slim mogelijk gebruikt wordt en dat de elektromotor niet harder draait dan nodig.

Een goede manier om je warmtepomp van energie te voorzien, is door gebruik te maken van zonnecollectoren

Dit type warmtepomp bespaart je tot wel 60% van je stroomkosten vergeleken met een standaard warmtepomp.

Verwarmt zwembadwater is geen overbodige luxe, maar je kunt er voor kiezen om het water relatief koud te houden. Dit is goed voor je portemonnee. Daarnaast is zwemmen in koud water goed voor je gezondheid!

Tip 4. Houd je zwembad schoon

Zorg ervoor dat je je zwembadwater zo min mogelijk hoeft te verversen. Wanneer je een goed filtersysteem hebt hoef je dit sowieso niet vaak te doen.

Maar hoe houd je je zwembad schoon? Dit doe je door jezelf goed te douchen en je voeten schoon te houden wanneer je het zwembad in gaat. 

Daarnaast kun je het beste geen zwembad plaatsen onder een boom. Logischerwijs zullen er dan allerlei bladeren in je bad vallen. 

Tip 5. Ga voor een klein duurzaam zwembad!

De volgende tip die je krijgt is om voor een klein zwembad te gaan. Dit is de grootste energiebesparing die je kunt doen. Zo'n zwembad noemt men ook wel eens een plunge pool

Een klein zwembad heeft natuurlijk minder waterinhoud dan een (standaard) groot zwembad of een zwemkanaal bijvoorbeeld. 

Zelfs als je de eerste 3 tips vergeet dan nog bespaar je veel geld alleen al door een klein(er) zwembad aan te schaffen.

Al het water dat je bespaart met een klein zwembad hoef je niet te verwarmen én te filteren. Hierdoor bespaar je veel energie!

Daarnaast hoef je minder zand uit te graven bij de aanleg van een klein zwembad. Nog meer reden dus om voor een klein zwembad te gaan.

Hét duurzame zwembad voor de gezondheidszwemmer

Hopelijk weet je nu precies waaraan een duurzaam zwembad voldoet en hoe je je energiekosten bespaart.

Een zwembad dat voldoet aan alle besproken duurzaamheidspunten is ons bad: de Intelligent Pool.

Dit zwembad is perfect voor de gezondheidszwemmer. Val je onder deze groep en wil je werken aan je conditie? 

Dan is dit zwembad echt iets voor jou!

De energiekosten

Benieuwd naar hoeveel dit zwembad je per jaar gaat kosten vergeleken met een standaard zwembad?

Dé Tegenstroom Zwembaden

De Swimm Intelligent Pool is een compact, energiezuinig en onderhoudsarm thuiszwembad voorzien van geavanceerde watercirculatie en slimme software, waarmee u het hele jaar door in luxe kunt werken aan uw gezondheid.

Lees Ook

Interviews, tips en artikelen
Gezondheid
Leestijd:
4
Min.

Kan ik sporten na het zetten van een tattoo? Advies van experts

De blog "Kun je sporten na het zetten van een tattoo? Advies van experts!" behandelt de belangrijke vraag of sporten direct na het laten zetten van een tattoo veilig is. De blog belicht de zorgen rondom infecties, genezing, en het behoud van de tattoo-kwaliteit tijdens sportactiviteiten. Adviezen van experts benadrukken het belang van een rustperiode van minimaal twee weken na het zetten van de tattoo en het nemen van speciale voorzorgsmaatregelen om de tattoo te beschermen tegen mogelijke schade tijdens het sporten.
Lees de blog
Techniek
Leestijd:
6
Min.

Welke zwembadafdekking moet ik aanschaffen?

Welke poolafdekking past het beste bij jou behoeftes? Swimm helpt je in deze blog een slimme keuze te maken.
Lees de blog
Duurzaamheid
Leestijd:
6
Min.

Wil je een duurzaam zwembad in je tuin? Volg deze 5 tips!

Op zoek naar een duurzaam zwembad of wil je je huidige zwembad verduurzamen? Volg de 5 tips!
Lees de blog