SWIMM ZOMER
MAGAZINE

Ontdek de perfecte zomerervaring met het gratis Swimm Zomermagazine! Leer alles over Intelligent Pools, gezondheidsvoordelen en duurzaamheid, en laat je inspireren door prachtige foto's en recensies van andere eigenaren. Download nu en beleef de zomer in je eigen tuin!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Lifestyle
Leestijd:
6
Minuten

Zwembad of zwemvijver: voordelen, nadelen + kosten

Twijfel je nog of je een zwemvijver of zwembad wil aanschaffen? Lees deze blog en maak een goed onderbouwde keuze!
Geschreven door
Mark Smits
Gepubliceerd op
February 5, 2024

Wie een eigen tuin heeft, mag zich gelukkig prijzen vanwege de vele sportieve en recreatieve mogelijkheden. Voor velen is een watergedeelte de perfecte afronding van dit "groene gedeelte”, zeker als ze er ook een rondje in kunnen zwemmen. 

Een “traditioneel” zwembad ligt voor de hand, maar ook zwemvijvers zijn populair. Wat zijn de verschillen tussen deze twee concepten, met welke kosten en voorwaarden moet je rekenen? Dit artikel duikt met jou deze vraag in. 

Zwembad, zwemvijver & co. - waar hebben we het over? 

Wie zijn tuin met water tot leven wil brengen, komt naast het klassieke zwembad al snel begrippen tegen zoals zwemvijver, bio-zwembad, hybride zwembad. De begrippen lijken veel op elkaar en worden soms ook verschillend of door elkaar heen gebruikt. Best verwarrend, dus laten we eerst duidelijk zijn waarover dit artikel wel of niet gaat. 

Zwembad: Met een zwembad bedoelen wij in dit artikel een bassin (van welk materiaal dan ook) waarin je ook een rondje kan zwemmen en dat wordt schoongehouden door (onder meer) een combinatie van een skimmer, een of meerdere (zand)filters en chemische stoffen zoals chloor. 
 

Zwemvijver: Ook in een zwemvijver kan je een rondje zwemmen.  
In tegenstelling tot een "traditioneel” zwembad wordt het water in een zwemvijver op natuurlijke wijze gefilterd doormiddel van (moeras)planten. In hun wortels nesten bacteriën die het water zuiveren; eindproducten van dit zuiveringsproces worden op hun beurt door de planten als "mest” opgenomen. Vanwege de soort planten die gebruikt worden heet zo'n filter ook helofytenfilter

Een zwemvijver bestaat altijd uit een zwemgedeelte en een filtergedeelte waarin de filterplanten groeien. Voor voldoende filtratie dient het oppervlak van het filtergedeelte min. 1/3 van het zwemgedeelte te zijn.
 

Bio-zwembad: Een bio-zwembad (soms ook biologisch zwembad, natuurzwembad of natuurlijk zwembad) zuivert het zwemwater uitsluitend door hydrolyse. Hydrolyse splitst watermoleculen, waarmee vrije radicalen worden aangemaakt. De vrije radicalen desinfecteren binnen enkele seconden en vallen dan weer terug in water. 

Hybride zwembad: "Hybride” betekent in dit geval dat er gewerkt wordt met een helofytenfilter in combinatie met hydrolyse. Buiten het zwemseizoen geniet je van de mooie kanten van een (zwem)vijver, tijdens het zwemseizoen gebruik je (vooral) hydrolyse en kan je sommige negatieve aspecten van een zwemvijver vermijden of verminderen. 

Natuurlijke en hybride zwembaden zijn op dit moment vrij zeldzaam. In deze blog vergelijken we daarom outdoor zwembaden en zwemvijvers. 

Zwembad vs. zwemvijver: de overeenkomsten 

Zowel de zwemvijver als ook het zwembad zijn bedoeld om in te zwemmen. In beide gevallen heb je dus voldoende ruimte nodig om te bewegen: een minimumdiepte van rond 1,30 m, een lengte van minimaal 8 m en een breedte van minstens 2 m. 

Qua vorm kun je inmiddels alle kanten op. Klassieke zwembaden zijn rechthoekig, soms rond, en afdekkingen en andere accessoires oriënteren zich aan standaard vormen en afmetingen, maar maatwerk is zeker mogelijk (als je voldoende budget hebt). 

Zwemvijvers hebben zich net andersom ontwikkeld. Naast traditionele, “organische” vormen vind je inmiddels ook strakker ogende, rechthoekige zwemvijvers. 

Om het zwemwater schoon te houden heb je filtratie nodig. Een zandfilter is standaard voor een zwembad, maar ook in sommige zwemvijvers zorgen ze voor aanvullende filtratie.  Bovendien moet het water voldoende circuleren, dit lukt in beide gevallen niet zonder een pomp

Daarnaast moet je het water ook mechanisch schoonhouden en bijv. bladeren en takjes met behulp van een schepnet verwijderen.  

Ook de chemische balans van het zwemwater moet op orde zijn. Je dient onder meer de pH-waarde en waterhardheid in de gaten te houden. 

Je krijgt sowieso ook met algengroei te maken, deze kan je chemisch bestrijden/minimaliseren – eigenaren van zwemvijvers doen dit meestal niet – maar ook mechanisch, bijv. met een stofzuiger

Overzicht zwembad vs. zwemvijver 

Laten we nu de centrale verschillen tussen zwembad en zwemvijver in een korte samenvatting bekijken. 

Basics: Hoe, wat en waar installeer je?

Natuur-factor: Welke rol speelt de natuur(belevenis)? 

Waterbehandeling: Wat komt erbij kijken?

Onderhoud: Waaraan moet je denken?

Wat is goedkoper? Zwembad of zwemvijver 

De kosten voor aanleg en onderhoud zijn erg afhankelijk van de omstandigheden en dus moeilijk te bepalen. We spreken hier dus over richtwaarden op basis van vaak gemaakte keuzes. 

Aanleg 
Bij een zwemvijver moet je in ieder geval een gat graven. De afmeting, de constructiematerialen en hoeveel werkzaamheden je zelf overneemt, bepalen grotendeels de kosten. Inclusief beplanting kom je dan ergens uit tussen de 150 € en 500 € per m2

In de zwembadwereld zijn er grote prijsverschillen. Met een bovengronds zwembad bespaar je graafwerkzaamheden, well is er soms een fundering noodzakelijk. Ook een ondergronds geïnstalleerd zwembad heeft vaak een fundering nodig. 

Verder zijn de materialen en de do-it-yourself factor bepalend voor de prijs. Een écht basismodel, prefab, bovengronds kost enkele honderd euro's. Als je meer kwaliteit wil en niet alles op eigen houtje kan of wilt doen, ben je snel 10.000 € of meer kwijt, voor alleen materiaal, graven en installatie. 

In de praktijk zijn zwemvijvers en zwembaden (van vergelijkbare kwaliteit & maat) ongeveer even duur.

Onderhoud 
Zwemvijvers zijn in verhouding onderhoudsarm. Vrijwel het meeste onderhoud kan je makkelijk zelf doen. Schepnetten en teststrips voor de waterwaarden zijn vrij goedkoop en makkelijk te verkrijgen. 

Hoeveel tijd, energie en geld je in het onderhoud van je zwembad moet investeren, hangt o.a. af van de afmeting. Hoe meer water in je zwembad zit, hoe meer water je moet verwarmen, filteren, desinfecteren.  

Of anders gezegd: met een energiezuinig, compact zwembad (zoals onze Intelligent Pool) valt er een hoop kosten en tijd te besparen. Lees onze blog om een idee van de gemiddelde verwarmingskosten te krijgen en ontdek het verschil tussen een "traditioneel” zwembad en de Intelligent Pool! 

Ook kan je sommige maatregelen automatiseren, al hangt er – vooral bij de aanschaf - natuurlijk een prijskaartje aan dit soort gemak. 

Zwembad of zwemvijver: voor welke type ga jij? 

Bij een zwemvijver staat de natuur centraal: veelal organische vormen, natuurlijke filtratie, zo min mogelijk (chemische) interventies. Vanwege de filterzone heeft de zwemvijver een grotere oppervlakte nodig, maar je krijgt er dan ook een stukje “extra natuur” voor terug. 

In een zwembad heb je meer mogelijkheden om te automatiseren. Daardoor kan je het onderhoud gedeeltelijk compenseren. Een zwembad oogt normaliter ook strakker dan een zwemvijver en is een andere soort eyecatcher. En het is eenvoudiger een zwembad te verwarmen en dus het zwemseizoen te verlengen. 

Uiteindelijk is de keuze tussen een zwemvijver en een zwembad een kwestie van persoonlijke voorkeur. Sommige mensen hebben een echte hekel aan desinfecterende middelen zoals chloor, anderen zijn vies voor vissen, kikkers en andere diertjes in het zwemwater. 

Een zwembad met compacte afmetingen bespaart vooral bij onderhoud geld, energie en tijd. Met een state-of-the-art tegenstroomsysteem kun je in zo'n compacte swimmingpool uitstekend zwemmen. De Intelligent Pools van Swimm bieden deze perfecte combinatie en behoren dus tot de duurzaamste, groenste opties in de zwembad-wereld. Al raden we ten zeerste af onze Intelligent Pools te beplanten 😉 

Duik in de wereld van Swimm en ontdek het verschil!

Dé Tegenstroom Zwembaden

De Swimm Intelligent Pool is een compact, energiezuinig en onderhoudsarm thuiszwembad voorzien van geavanceerde watercirculatie en slimme software, waarmee u het hele jaar door in luxe kunt werken aan uw gezondheid.

Lees Ook

Interviews, tips en artikelen
Swimm
Leestijd:
4
Min.

Swimm wordt hoofdsponsor van IRONMAN

2021 werdt Swimm hoofdsponsor van IRONMAN (tot medio 2022).
Lees de blog
Lifestyle
Leestijd:
6
Min.

Zwembad of zwemvijver: voordelen, nadelen + kosten

Twijfel je nog of je een zwemvijver of zwembad wil aanschaffen? Lees deze blog en maak een goed onderbouwde keuze!
Lees de blog
Duurzaamheid
Leestijd:
7
Min.

Duurzaamheid en verbruik?

In een tijdperk waar duurzaam leven niet meer weg te denken is, draagt Swimm bij aan een groenere toekomst met zwembaden die een stap voor zijn op het gebied van energie-efficiëntie. Met een focus op compacte afmetingen, geavanceerde materialen en superieure isolatie, biedt Swimm een milieuvriendelijk alternatief voor zwemliefhebbers, zonder in te leveren op de zwemervaring.
Lees de blog