SWIMM ZOMER
MAGAZINE

Ontdek de perfecte zomerervaring met het gratis Swimm Zomermagazine! Leer alles over Intelligent Pools, gezondheidsvoordelen en duurzaamheid, en laat je inspireren door prachtige foto's en recensies van andere eigenaren. Download nu en beleef de zomer in je eigen tuin!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Lifestyle
Leestijd:
8
Minuten

Plunge pool: voordelen, kosten + ervaringen

Zit je eraan te denken om een plunge pool in je tuin te plaatsen? Erg begrijpelijk, want plunge pools bieden je veel voordelen.
Geschreven door
Mark Smits
Gepubliceerd op
February 5, 2024

Op deze pagina kom je te weten wat een plunge pool is, wat er bij de aanschaf komt kijken, waarom het zo’n fijn zwembad is en je hoort wat andere gebruikers van dit type zwembad vinden.

Ook ontdek je dat er plunge pools bestaan met tegenstroom. Hierdoor krijg je het beste van twee werelden. Je krijgt hiermee namelijk een klein zwembad (goedkoper en duurzamer) waar je sportief en volledig in kunt zwemmen!

Plunge pool - wat is het, voordelen en ervaringen

Inhoudsopgave

 • Wat is een plunge pool?
 • Hoe groot is een plunge pool?
 • Waarom een plunge pool [De voordelen]?
 • Nadeel van dit type zwembad
 • Klein zwembad waar je wel volledig en sportief in kunt zwemmen
 • Voor wie is een plunge pool juist niet geschikt?
 • Kun je zelf een plunge pool aanleggen?
 • Waar plaats je een plunge pool?
 • Een plunge pool kopen [Wat komt er bij kijken?]
 • Wat kost een plunge pool?
 • Plunge pool ervaringen

Wat is een plunge pool?

Een plunge pool is kortgezegd een klein zwembad oftewel een mini zwembad.

Maar waar komt de benaming ‘plunge pool’ eigenlijk vandaan? De term is afgeleid van een waterval. De bodem onder een waterval slijt langzaam uit.

Hierdoor ontstaat er een inkeping op de plek waar het water de bodem raakt. Hier ontstaat een klein zwembadje. Dit natuurverschijnsel noemt met een plunge pool.

Maar hoe groot is zo’n ‘klein’ zwembad dan ongeveer? Lees hier meer over in het volgende kopje.

Hoe groot is een plunge pool?

De maximale grootte van een plunge pool is 5x3 meter, met een diepte van standaard zo'n 1,25 meter.

Om je een indicatie te geven zijn dit de afmetingen de Intelligent Pool: 4 m x 2,25 m

De ideale afmeting van een zwembad bepaal je natuurlijk zelf. Ga na wat je verwacht van je zwembad en stel jezelf de volgende vragen:

 • “Met hoeveel mensen wil ik er in zwemmen?”
 • “Hoeveel ruimte heb ik in mijn tuin?”

Stel jezelf deze vragen en bepaal welke zwembadafmeting het beste past bij jouw specifieke situatie.

Plunge pool -afmetingen voorbeeld uit een tuin

Waarom een plunge pool? De voordelen

Maar waarom zou je een plunge pool aanschaffen? Hier zijn tal van redenen voor. Lees verder en ontdek waarom een plunge pool zo’n fijn zwembad is.

Een plunge pool heeft de volgende voordelen: 

 • Het kost veel minder geld om een (kleine) plunge pool te verwarmen. En heel het jaar door gebruik maken van het zwembad is ook eindelijk een betaalbare optie!

 • Het filteren van het water kost je minder energie. Logisch want er is minder water om te filteren. Een plunge pool is al met al een vrij duurzaam zwembad.

 • Een plunge pool is makkelijk te onderhouden. Een kleiner formaat betekent minder vuil en minder tijdrovende onderhoudswerkzaamheden

 • Een plunge pool past in bijna iedere tuin

 • Het is het perfecte bad om lekker in te ontspannen en af te koelen, maar juist ook om in aan je gezondheid te werken (hierover meer in het vervolg van deze blog).  

Nadeel van een plunge pool

Normaliter kun je niet volledig zwemmen in een plunge pool. Dit zorgt voor een niet te vergelijken ervaring ten opzichte van baantjes trekken of het zwemmen in open water. Bij een plunge pool blijft het vaak bij lekker afkoelen en chillen (ook zeker niet verkeerd!).

Denk er maar eens over na. Lijkt het je mogelijk om fatsoenlijk te zwemmen in een zwembad van 4 tot maximaal 6 meter lang?! Je zal voor je het weet je hoofd tegen de kant stoten; niet ideaal dus om baantjes in te trekken.

Maar is een plunge pool dan niks voor mensen die sportief willen zwemmen? Dit is zeker niet meer het geval!

Tegenwoordig bestaan er namelijk ook plunge pools zonder dit probleem (zie het volgende kopje). Dit soort mini zwembaden combineren de voordelen van een standaard zwembad met het sportieve zwemaspect van een groot zwembad. Een win-winsituatie, vind je ook niet?!

Plunge pool - voordelen

Klein zwembad waar je wel volledig en sportief in kunt zwemmen

Met de zwembaden van Swimm wordt het opeens wel mogelijk om sportief te zwemmen in een klein zwembad.

Maar hoe is het mogelijk om sportief te zwemmen in zo’n klein zwembadje? Dit is simpel te verklaren: ‘tegenstroom’. Een zwembad met tegenstroom zorgt ervoor dat je zwemt zoals in een groot zwembad. Deze tegenstroom wordt via een propeller opgewekt.

Al met al een hoop voordelen.

Hieronder een handig overzicht van alle voordelen van de compacte zwembaden van Swimm:

 • Je kunt er heel het jaar in zwemmen, ook in de winter

 • Minder aanlegkosten dan bij een lang zwembad waarin je baantjes kan trekken

 • Je kan écht zwemmen op een klein oppervlak

 • Laagdrempelig en tijdsefficiënt sporten in je eigen tuin.

Naast deze bovenstaande voordelen, biedt een zwembad van Swimm je een geweldige zwemervaring. Benieuwd naar hoe een van de gebruikers zijn zwembad van Swimm ervaart? Bekijk de video en hoor wat andere mensen van de zwemervaring vinden.

Wil je zelf ervaren hoe zo'n zwembad met tegenstroom zwemt? Kom dan geheel vrijblijvend proefzwemmen bij ons.

Voor wie is een plunge pool juist niet geschikt?

Zoek je een zwembad waar je met een groot aantal vrienden lekker in wil badderen? Dan is een plunge pool misschien niet het zwembad voor jou. Er passen simpelweg niet meer dan een mannetje of 5 in!

Dat wil niet zeggen dat een plunge pool niet geschikt is om lekker in te relaxen.

Een plunge pool heeft vele voordelen, maar is daarmee niet gelijk voor iedereen geschikt. Het eerlijke verhaal is dat een plunge pool erg verschilt ten opzichte van een standaard zwembad of een zwemkanaal bijvoorbeeld.

Heb je toevallig kinderen? Dan weet je hoe zij zich gedragen in en rondom het zwembad. Voordat je het weet hoor je ze "bommetje!" roepen. Hard in het zwembad springen kun je beter niet doen in een plunge pool. Een plunge pool is namelijk vrij ondiep.

Plunge pool - spelende kinderen in zwembad

En tot de conclusie gekomen dat een plunge pool wel perfect bij jou past? Mooi, maar voordat je geniet van zo’n zwembadje in je tuin zal je eerst je zwembad moeten aanleggen of laten aanleggen, want hoe ga je er anders in zwemmen? Bepaal eerst of je zelf het bad aanlegt of dat je het door een professional laat doen.

Kun je zelf een plunge pool aanleggen?

Je kunt zeker zelf een plunge pool aanleggen. Wel adviseren we je om advies te vragen bij een professional.

Het is mogelijk om zelf een gat te graven in je tuin en daar een zwembad van te maken. De vraag is echter of je dit wel moet willen. Wanneer je even de tijd neemt om op een rijtje te zetten wat er allemaal nodig is om een plunge pool aan te leggen, wordt vaak geconcludeerd dat de doe-het-zelfmanier niet de juiste is.

Plunge pools zijn weliswaar klein in formaat, maar het blijven zwembaden. De voorbereidingen en werkzaamheden bij het aanleggen van een plunge pool, zijn vergelijkbaar met die van een normaal zwembad.

Veruit de meeste mensen hebben niet de vaardigheden om een plunge pool zelf te installeren.

Plunge pool - aanleg

De meeste doe-het-zelvers willen geld besparen. De realiteit is dat het op de lange termijn vaak juist meer geld kost! Wanneer het mis gaat moet er alsnog een professioneel bedrijf ingehuurd worden.

Deze partij moet dan afmaken waar jij aan begonnen bent, of in het ergste geval, helemaal opnieuw beginnen.

Zonder de juiste voorbereiding of vaardigheden beginnen aan zo’n groot project, kan grote financiële gevolgen hebben. Denk dus goed na voordat je besluit zelf een plunge pool aan te leggen.

Wanneer je professionele partijen inhuurt, zie je jouw droom plunge pool gerealiseerd worden, zonder daarvoor zelf in de modder te moeten staan. Maar dat is niet het enige voordeel van een externe hulp inschakelen:

 • Het hele project zal véél sneller en soepeler verlopen.

 • Er is geen noodzaak om benodigd materiaal zelf te kopen of huren. Dat scheelt enorm veel geld. Deze kostenpost wordt door doe-het-zelvers vaak onderschat.

 • Meer oog voor details. Je hebt een sparringpartner die mee kan denken en advies kan geven waar nodig. Sommige ideeën die je zelf hebt, zijn wellicht helemaal niet handig.

 • Krijg hulp bij het aanvragen van vergunningen of oplossen van andere bouwkundige restricties. Als je er alleen voor staat, kan dit voor enorme hoofdpijn zorgen!

Waar plaats je een plunge pool?

Plunge pools plaats je waar je dat maar wil. Houd wel rekening met zonlicht-inval en met omringende bomen.

Zo zorg je voor zoveel mogelijk zonlicht en voorkom je dat er allerlei bladeren in je plunge pool vallen. Dit laatste scheelt je weer onderhoud.

Je plaatst je zwembad binnen of buiten en je hebt de keuze om het bad zowel boven als onder de grond te plaatsen. Alle opties zijn mogelijk!

Plunge pool - plaatsing

Plaats je je plunge pool buiten én in de grond? Dan is de fundering essentieel. Door een goede fundering voorkom je dat je zwembad wegzakt en je tuin beschadigt.

Een plunge pool: het ideale zwembad voor een kleine tuin

Bij Swimm zijn we erg fan van kleine zwembaden. Kleine zwembaden, en daarmee ook plunge pools, zijn ideaal voor mensen met beperkte ruimte.

Veel mensen, met een kleine tuin, zullen denken dat een zwembad voor hen altijd een droom zal blijven. Gelukkig kunnen ook mensen met een kleine tuin genieten van een zwembad.

Met de baden van Swimm (met tegenstroom) kun je zelfs in je kleine tuin volledig en sportief zwemmen. Volgens sommige gebruikers voelt het zwemmen in de Swimm net alsof je in openwater zwemt.

Benieuwd naar voorbeelden van plunge pools/Swimms bij mensen met een kleine tuin midden in steden zoals Haarlem? Bekijk hieronder de mooie voorbeelden:

Een plunge pool kopen. Wat komt erbij kijken?

Dit zijn de fases voor het kopen van een plunge pool: 

 1. De oriëntatiefase
 2. De aankoopfase
 3. De bestelfase
 4. De bouwfase
 5. De opleverfase

Maar wat komt er verder kijken bij de aanschaf? Vraag jezelf eerst het volgende af: "Koop ik een plunge pool zonder tegenstroom of een plunge pool mét tegenstroom?"

Hieronder wat extra informatie per optie:

 • Bij een plunge pool zonder tegenstroom kan het complete project vaak uitbesteed worden aan één partij. Dit kan een aannemer, hovenier of zwembadbouwer zijn. Deze graaft het gat, bouwt het zwembad én werkt deze af. Een totaaloplossing dus. Maar géén tegenstroom.

 • Bij een plunge pool mét tegenstroom zijn er meestal twee partijen betrokken. Een zwembadbouwer die gespecialiseerd is in tegenstroominstallaties én een lokale aannemer of hovenier die de bouwkundige voorbereidingen verzorgd. Denk hierbij aan het graven van een gat en eventueel het versterken van de ondergrond met fundering. De fundatie van je zwembad is essentieel en afhankelijk van de ondergrond die in jouw tuin ligt.

Wat kost een plunge pool?

Een standaard plunge pool kost je ongeveer €5.000.

De gemiddelde plunge pool bij Swimm gaat over de toonbank voor €50.000. Deze plunge pool heeft voor die prijs wel het meest geavanceerde zwemsysteem dat er is!

Een plunge pool zonder tegenstroom, of met simpele jetstream, kan voor aanzienlijk minder geld gekocht worden. Deze zwembaden bieden je helaas niet de perfécte zwemervaring zoals de plunge pools van SWIMM dat doen.

Het prijskaartje van een plunge pool kan dus erg variëren. Het is afhankelijk van veel factoren: Wat zijn de afmetingen? Wil je een tegenstroominstallatie? Welk waterbehandelingsysteem geniet de voorkeur?

Een eenduidig antwoord op de vraag wat een plunge pool kost is er dus helaas niet.

Plunge pool - kosten

Plunge pool ervaringen

Een leverancier van plunge pools zal altijd vol lof spreken over zijn zwembadassortiment. Maar zegt het niet veel meer als de daadwerkelijke gebruikers tevreden zijn? Hieronder laten we mensen aan het woord die vertellen over hun plunge pool ervaringen met het bad van Swimm:

De ervaring van Ranomi Kromowidjojo:
"Ik kan letterlijk mijn badpak aantrekken, de deur uitlopen en ik spring in mijn eigen zwembad. Ik vind het vooral fijn dat ik de stroming op de seconde nauwkeurig kan instellen en dat er niet maar drie standen opzitten."

De ervaring van Maarten van der Weijden:
“Toen ik voor het eerst in de Swimm gezwommen had, ging ik meteen op het internet zoeken naar records om te verbreken. Het zwembad brengt het ingewortelde competitie gevoel in me naar boven."

Het uitgebreide verhaal van Jeroen:
Ben je benieuwd naar het uitgebreide verhaal van een trotse plunge pool eigenaar? Jeroen vertelt je hieronder zijn ervaringen:

Interesse gekregen in een plunge pool met tegenstroom?

Lijkt het je wel wat, zo’n plunge pool in je tuin? Neem contact met ons op en kom vrijblijvend proefzwemmen. Onze drie Advanced modellen - en de koffie - staan voor je klaar!

Dé Tegenstroom Zwembaden

De Swimm Intelligent Pool is een compact, energiezuinig en onderhoudsarm thuiszwembad voorzien van geavanceerde watercirculatie en slimme software, waarmee u het hele jaar door in luxe kunt werken aan uw gezondheid.

Lees Ook

Interviews, tips en artikelen
Swimm
Leestijd:
6
Min.

Zwemmen met Kampioenen: Ontdek de Elite Alliantie bij Swimm

Bij Swimm vieren we niet alleen onze samenwerking met Sharon van Rouwendaal en Robin van Galen, maar ook met een indrukwekkend ensemble van gerenommeerde olympische kampioenen, waaronder Ranomi Kromowidjojo, Maarten van der Weijden en Ferry Weertman. Deze vereniging met enkele van 's werelds meest geprezen sportsterren onderstreept niet alleen de superioriteit van onze zwembaden, maar belicht ook hoe deze infrastructuur voldoet aan de veeleisende trainingsbehoeften van topzwemmers op wereldniveau.
Lees de blog
Gezondheid & Fitness
Leestijd:
8
Min.

Koud water zwemmen: voordelen, risico’s + tips

Koud water zwemmen wint wereldwijd aan populariteit. Zwemmen in koud water kan een verfrissende uitdaging zijn en verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Maar voordat je in het koude water duikt, is het belangrijk om meer te weten over de voordelen, mogelijke risico's en de beste tips om deze activiteit veilig te beoefenen. In deze blog ontdek je alles over het zwemmen in koud water inclusief hoe je op jouw manier van deze opwindende sport kunt genieten.
Lees de blog
Swimm
Leestijd:
4
Min.

Swimm wordt hoofdsponsor van IRONMAN

2021 werdt Swimm hoofdsponsor van IRONMAN (tot medio 2022).
Lees de blog