Gezondheid & Fitness
Leestijd:
4
Minuten

Take the plunge! De voordelen van aqua yoga

Ooit gehoord van aqua yoga? En wil je er meer over te weten komen? Ontdek het in deze blog.
Geschreven door
Mark Smits
Gepubliceerd op
February 5, 2024

De gemiddelde Nederlander brengt 9 u per dag zittend door. Bovendien zit het alledaagse leven soms boordevol stress. Kortom: het is hoogste tijd om en meer te ontspannen en meer te bewegen – het liefst op een toegankelijke manier en in je eigen tempo. 

Naast zwemmen past ook aqua yoga perfect bij dit profiel. Door gefocust te bewegen in (warm) water je fysiek en mentaal ontspannen – heerlijk!  

Yoga in het water biedt tal van mogelijkheden aan zowel geoefende yogi's en yogini's én voor beginners. Wat je achtergrond ook is, het is de moeite waard om deze veelzijdige yogastijl te ontdekken. 

Aqua Yoga: wat is dat (niet)? 

Aqua Yoga (ook wateryoga) is het beoefenen van asana's (yogahoudingen) in ondiep, warm water. Normaalgesproken raakt het water daarbij tot aan je borst, je staat dus bijna de hele tijd met één of beide voeten op de grond van het bad. 

Daarnaast zou je ook yogaoefeningen op een mat kunnen doen die op het water drijft. Dit soort workout wordt soms Floatfit of Aqua Float genoemd en gaat in de richting van SUP yoga (yoga op een stand-up paddling board). Aqua Float is hartstikke leuk (en gezond) maar in dit artikel gaat het om het vele malen toegankelijkere wateryoga. 

Yoga naast het zwembad 

In het westerse taalgebruik (en ook in het kader van dit artikel) betekent yoga meestal een reeks lichamelijke oefeningen en houdingen (de asana's) die afkomstig zijn uit de meer dan 2000 jaar oude, Indische levensbeschouwing yoga. 

Sommige oefeningen eisen een bepaald niveau aan lenigheid, balans en/of kracht, maar veruit de meeste asana's zijn – soms met kleine aanpassingen – geschikt voor iedereen. 

Het is wetenschappelijk bewezen dat yoga, mits met enig regelmaat beoefend, tal van voordelen heeft voor zowel het lichaam als de geest. Het verbetert onder meer de flexibiliteit en het lichaamsbewustzijn, versterkt de spieren en werkt kalmerend en ontspannend. 

De asana's leggen de focus op verschillende spier(groep)en; je kan ze dus gericht inzetten om stijve spieren weer los te werken of pijn te verminderen. Wees wel voorzichtig en overschat je lichaam nooit. 

Dit spectrum van voordelen maakt yoga een perfecte aanvulling en tegenwicht voor onder meer zwemmen. Spieren en gewrichten blijven lenig, je brein en je spieren werken nog beter samen en je kan ook in je "down time” actief bezig zijn. 

Bij vele zwemlagen ligt de focus (ook) op je schouders en je (boven)rug. Sommige asana's richten zich ook op deze spiergroepen en zijn dus bijzonder geschikt voor zwemmers. 

Yoga in het zwembad: aqua yoga 

De omgeving 
Aqua yoga wordt doorgaans beoefend in warm water (rond 28 °C - 32 °C). Het contact met (warm) water werkt ontspannend op je lichaam, je hart moet minder hard pompen en de doorbloeding verbetert. 

Trouwens: Deze en andere positieve effecten beleef je ook tijdens het zwemmen, daarom zijn deze sporten soms net iets beter geschikt voor iemand dan wandelen en fitness .  

Bovendien wordt je lichaam door het water gedragen en de zwaartekracht – zeker als het water op borsthoogte is – grotendeels uitgeschakeld. Vallen is zo goed als onmogelijk. 

Omdat het water je gewicht grotendeels overneemt, kan je asana's ook langer volhouden. Zo profiteer je nog meer van de positieve effecten van de houdingen. 

De verminderde zwaartekracht is goed voor iedereen die problemen met coördinatie, spierkracht of evenwicht heeft. Heb je nóg meer ondersteuning voor je evenwicht nodig, kan je je aan de wand van het bad vasthouden.  

Ook mensen met adipositas profiteren het doen van de asana's in het water te doen. 

Dit maakt aqua yoga bijzonder toegankelijk

Ook al heb je deze beperkingen niet, biedt yoga je in het water extra kansen. De kopstand en zeker de handstand behoren ook in yoga tot de meest uitdagende houdingen. Ga je in borstdiep water onderste boven heb je minder evenwicht en veel minder spierkracht nodig.  

Als je je hoofd liever boven water houdt, sla je dit soort oefeningen gewoon over. 

 

De aanpassingen 
Yoga kan aan ieder niveau, beperking en intensiteit aangepast worden; voor aqua yoga geldt hetzelfde. 

Het warme water maakt je spieren ietsje losser en sommige oefeningen lukken beter of sneller.  

Voor sommige asana's die je normaliter "dicht boven de grond” doet, zou je in het water je adem moeten inhouden (of je laat ze weg). Veel oefeningen zoals de plank kan je bijv. ook leunend op de wand van het zwembad doen. 

Andere, vooral liggende houdingen kan je in het water heel simpel drijvend doen. Als je het fijn vindt, pak je er ter ondersteuning een zwemnoodle erbij. 

Tijdens een wateryoga cursus of door op internet te kijken, kan je leren welke houdingen waarvoor bijzonder geschikt zijn. Ook doe je inspiratie op hoe je yogaoefeningen aan kunt passen zodat je ze in het water kunt doen. Zodra je de grondbeginselen beheerst, kun je je helemaal uitleven en ook zelf variaties gaan bedenken en uitproberen. Dit speelse karakter zorgt ervoor dat aqua yoga ook op lange termijn leuk blijft. 

Het perfecte zwembad voor aqua yoga 

Je kan de oefeningen van aqua yoga aan iedere leeftijd, sportief niveau en fysieke beperking aanpassen. Dit maakt wateryoga uitermate toegankelijk en verlaagt het blessurerisico. 

Behalve warm water waarin je kan staan en dat ongeveer tot je borst reikt, heb je voor aqua yoga niet veel nodig. 

De Intelligent Pools van Swimm hebben een diepte tussen 1,25 m en 1,5 m. Voor pubers of volwassenen een ideale diepte voor aqua yoga.  

Onze zwembaden hebben een zwemoppervlak van 4 m x 2,25 m resp. 6 m x 3 m; je kan je erin heerlijk uitrekken zonder de rand te raken. Maar heb je hem nodig voor wat extra steun is ie lekker dichtbij. 

De compacte afmeting scheelt ook enorm in de lopende kosten. Minder water in de swimmingpool kost minder energie om schoon te houden en te verwarmen.

Zo'n compacte, energiezuinige Intelligent Pool is natuurlijk niet alleen een fijne plek voor wateryoga. Ondanks het relatief kleine oppervlak zwem ie ook perfect – dankzij het ingebouwde tegenstroomsysteem

Neem een kijkje op onze website of maak een afspraak om te komen proefzwemmen. 

Dé Tegenstroom Zwembaden

De Swimm Intelligent Pool is een compact, energiezuinig en onderhoudsarm thuiszwembad voorzien van geavanceerde watercirculatie en slimme software, waarmee u het hele jaar door in luxe kunt werken aan uw gezondheid.

Lees Ook

Interviews, tips en artikelen
Gezondheid & Fitness
Leestijd:
5
Min.

Koud water zwemmen: voordelen, risico’s + tips

Wat doet koud water zwemmen op korte en lange termijn met het lichaam? Welke risico's zijn er en hoe kan je deze minimaliseren? 
Lees de blog
Gezondheid & Fitness
Leestijd:
5
Min.

Waarom is zwemmen zo geschikt voor ouderen?

Begin je op leeftijd te raken, maar wil je toch blijven sporten? Zwemmen is dan de perfecte sport voor je!
Lees de blog
Swimm
Leestijd:
6
Min.

Zwemmen met Kampioenen: Ontdek de Elite Alliantie bij Swimm

Bij Swimm vieren we niet alleen onze samenwerking met Sharon van Rouwendaal en Robin van Galen, maar ook met een indrukwekkend ensemble van gerenommeerde olympische kampioenen, waaronder Ranomi Kromowidjojo, Maarten van der Weijden en Ferry Weertman. Deze vereniging met enkele van 's werelds meest geprezen sportsterren onderstreept niet alleen de superioriteit van onze zwembaden, maar belicht ook hoe deze infrastructuur voldoet aan de veeleisende trainingsbehoeften van topzwemmers op wereldniveau.
Lees de blog