Waterbehandeling zwembad: 9 tips voor perfect zwembadwater
Water. We kunnen er niet zonder. En in een leeg zwembad baantjes trekken gaat ook lastig worden (behalve voor Oom Dagobert, die heeft leren zwemmen in zijn eigen geld).
Om optimaal van je zwembad te genieten, moet je water van goede kwaliteit zijn. Een goede waterbehandeling is essentieel.
Maar hoe zorg je ervoor dat je de kwaliteit van je water op peil houdt? Welke opties zijn er? Wat is het beste plan van aanpak?
Deze blog geeft je een antwoord op al deze vragen.
Waarom is waterbehandeling voor je zwembad zo belangrijk?
Er komt in de loop der tijd van alles in je zwembad terecht, zeker als je plunge pool, zwemkanaal of zwembad van Swimm buiten in je tuin staat. Takken, bladeren, zand, stof, en speelgoed of zelfs je hond of kat, al deze dingen kunnen in je zwembad terecht komen. Dit alles kan voor een verstoorde balans van je water zorgen.
Zo kunnen er toch bacteriën in groeien of kunnen er andere problemen ontstaan.
Weinig stoffen worden in Nederland zo nauwkeurig gecontroleerd als kraanwater. De waardes zijn streng en worden voortdurend gecheckt. Een schoon zwembad met een verse vulling kraanwater brengt geen risico's met zich mee.
Ook het zwembad zelf, de waterleidingen, pompen enz. kunnen schade oplopen als het water niet in balans is. Daarom is het van belang je water goed te behandelen.
Hoe behandel je zwemwater? 9 tips
Je weet nu waarom het zo belangrijk is om je water goed te behandelen. Nu wil je vast weten hoe je je zwembad water behandelt.
Hieronder zie je een handig globaal overzicht van de verschillende tips. De tips worden verder in dit artikel tot in detail behandeld. Gebruik de volgende 9 tips en creëer perfect zwembadwater:
1. Voorkom dat je zwembadwater vies wordt
Denk goed na waar je je zwembad plaatst. Staat je zwembad onder bomen? Dan zullen er uiteraard bladeren in je bad vallen.
Ook is het belangrijk om jezelf altijd goed te douchen voordat je het zwembad in gaat. Voorkomen is beter dan genezen!
2. Check je skimmer en filters
Zorg ervoor dat je je skimmer en filters regelmatig checkt als je je zwembadwater goed wilt behandelen. Dit helpt je om je zwembad schoon te houden.
Een beetje onderhoud en schoonmaken helpt ook om ze langer mee te laten gaan en je zwembadwater fris en helder te houden. Kortom: een goede behandeling van je zwembadwater!
Hieronder een video die laat zien hoe je je zandfilter kunt terugspoelen:
3. Onderhoud je zwembad
Houd je zwembad in topvorm door het goed te onderhouden. Hiermee zorg je ervoor dat je zwemplezier blijft behouden.
Regelmatig schoonmaken en controleren is de sleutel tot een langere levensduur van je zwembad en het behoud van een frisse uitstraling.
Meer weten over hoe je je zwembad op-en-top onderhoudt? Lees het in onze blog over zwembadonderhoud.
4. Test je zwembadwater regelmatig
Zorg dat je regelmatig je zwembadwater test. Hiermee behoud je de waterkwaliteit en zorg je dat je veilig kunt blijven zwemmen.
Het is een eenvoudige stap (maar wel een stap die vaak vergeten wordt) om ervoor te zorgen dat je zwembadwater altijd in goede conditie is.
5. Zorg voor de juiste pH-waarde
Doorloop de volgende stappen en zorg voor zwembadwater met een perfecte Ph-waarde.
Stap 1: Controleer je pH waarde
Om je zwembadwater in topconditie te houden, begin je met het controleren van de pH-waarde. Is deze te laag of juist te hoog?
Stap 2: Kies de juiste aanpassing
Je hebt twee opties: pH-verhogers en pH-verlagers. Als de pH-waarde te hoog is, gebruik dan een pH-verlager zoals zoutzuur om deze te verlagen. Als de pH-waarde te laag is, ga dan voor een pH-verhoger zoals natriumbicarbonaat.
Stap 3: Volg de instructies en meet regelmatig
Belangrijk is om de instructies op de verpakking nauwkeurig te volgen. Vergeet niet om regelmatig de pH-waarde te meten om te controleren of aanpassingen nodig zijn.
Op deze manier kun je blijven genieten van schoon en helder zwembadwater, waar je ook bent.
6. Verbeter de alkaliniteit van je zwembadwater
Pas de alkaliteit van je zwembadwater aan met alkaliteit verhagers of verlagers. Te hoge alkaliteit? Gebruik alkaliteit verlagers zoals zoutzuur.
Voor te lage alkaliteit voeg je alkaliteit verhogers zoals natriumbicarbonaat toe. Volg de verpakkinginstructies en controleer regelmatig voor de juiste aanpassingen.
7. Optimaliseer het chloorgehalte
Gebruik langzaam oplossende chloortabletten om de chloorwaarden op peil te houden. Check regelmatig de pH-waarde van het water, want bij een verkeerde pH-waarde werkt het chloor niet goed.
8. Werk met UV-licht: chloorvrije waterbehandeling
UV-licht is een natuurlijke en milieuvriendelijke manier om zwembadwater te desinfecteren. Het doodt bacteriën, virussen en algen zonder het gebruik van chemicaliën. Hierdoor is het beter voor de gezondheid van zwemmers en voor het milieu.
Hoe verhoudt UV-licht zich tot chloor?
Chloor is een effectieve manier om zwembadwater te desinfecteren, maar het heeft ook enkele nadelen. Chloor kan irritatie aan de huid en ogen veroorzaken, en het kan ook schadelijk zijn voor het milieu. UV-licht heeft deze nadelen niet.
9. Automatiseer de waterbehandeling
Als trotste zwembadeigenaar weet je dat het belangrijk is om het water goed te behandelen. Dit houdt in dat je de pH-waarde, het chloorgehalte en andere parameters op peil moet houden. Dit kan een tijdrovende en lastige taak zijn, vooral als je een groot zwembad hebt of als je het water vaak gebruikt.
Gelukkig is er een oplossing: het automatiseren van de zwembadwaterbehandeling. Met een automatisch systeem kun je de waterkwaliteit automatisch in de gaten houden en bijsturen. Dit betekent dat je minder tijd kwijt bent aan het onderhoud van je zwembad en dat je altijd kunt genieten van schoon en veilig water.
Er zijn verschillende manieren om de zwembadwaterbehandeling te automatiseren. Een veelgebruikte methode is het gebruik van een automatische doseringspomp. Deze pomp doseert automatisch de juiste hoeveelheid chemicaliën in het water, op basis van de meetwaarden van een sensor.
Een andere manier om de zwembadwaterbehandeling te automatiseren is het gebruik van een intelligent zwembadsysteem. Deze systemen zijn uitgerust met sensoren die de waterkwaliteit continu in de gaten houden. Op basis van deze informatie past het systeem de waterbehandeling automatisch aan.
Op zoek naar een zwembad met eenvoudige waterbehandeling?
Hygiëne in en rondom je zwembad is essentieel om veilig en met genot te kunnen zwemmen.
Goede waterbehandeling is daarbij onmisbaar.
Hoe kleiner het wateroppervlak en hoe kleiner het watervolume, des te minder tijd, energie en geld kost het om je zwemwater schoon te houden. En des te duurzamer je zwembad. Bovendien bespaar je ook op verwarmingskosten.
Compacte zwembaden passen in bijna iedere tuin en bieden zo veel meer mensen de kans om thuis van het water te kunnen genieten. Plunge pools zijn ook daarom toenemend populair.
Met een hoogwaardig tegenstroomsysteem is zo'n “mini-pool” ook allesbehalve saai. Je kunt volwaardig zwemmen én houdt ook nog zo veel mogelijk over van je tuin.
De Intelligent Pools van Swimm zijn standaard uitgerust met een state-of-the-art tegenstroomsysteem. Dankzij de volledig regelbare stroming zwemt iedereen net als in open water.
Bovendien zijn de kosten voor verwarming en waterbereiding superlaag. De Intelligent Pools behoren daardoor tot de meest duurzame keuzes op het gebied van privézwembaden.
Bekijk onze zwembaden en krijg gratis advies over de behandeling van je zwembadwater.