Nu op vooraad:
Swimm Intelligent Pool: Olympic

SWIMM ZOMER
MAGAZINE

Ontdek de perfecte zomerervaring met het gratis Swimm Zomermagazine! Leer alles over Intelligent Pools, gezondheidsvoordelen en duurzaamheid, en laat je inspireren door prachtige foto's en recensies van andere eigenaren. Download nu en beleef de zomer in je eigen tuin!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Gezondheid & Fitness
Leestijd:
9
Minuten

5 voordelen van zwemmen [+ 1 extra voordeel voor vrouwen]

Ontdek nu de voordelen van zwemmen. Voor vrouwen is zwemmen nog eens extra voordelig!
Geschreven door
Mark Smits
Gepubliceerd op
January 26, 2024

Ben je al een fanatieke zwemfanaat? Of speel je met de gedachte om te gaan zwemmen? 

Dan wil je vast weten welke voordelen zwemmen je biedt.

In deze blog ontdek je eerst van welke voordelen vrouwen specifiek profiteren wanneer zij gaan zwemmen.

Vervolgens lees je 5 van de grootste meer algemene voordelen van zwemmen.

Veel lees-(en zwem?) plezier! 

Wat zijn de voordelen van zwemmen voor vrouwen

Zwemmen helpt vrouwen om symptomen van PMS en menstruatiepijn te verlichten. Tijdens de overgang is het een veilige keuze om in beweging te blijven en je spieren te versterken. 

Bovendien is zwemmen in de meeste gevallen veilig tijdens de zwangerschap (bespreek het wel even vooraf met je arts).

Natuurlijk hoort babyzwemmen tot een van de leukste en gezondste activiteiten voor ouder en kind in de eerste jaren. Zwemmen bied je dus een extra groot voordeel tijdens je zwangerschap.

Mooi om te zien dat zwemmen specifiek voor vrouwen extra voordelen biedt. Alsof de 5 meer algemene voordelen verderop in dit artikel al niet genoeg waren!

Samenvattend zijn dit de voordelen van zwemmen voor vrouwen

Zwemmen heeft de volgende specifieke voordelen voor vrouwen:

  1. Verlichting van PMS en menstruatiepijn.
  2. Ondersteuning tijdens de overgang.
  3. Veilige lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap.
  4. Bevordering van de band tussen ouder en kind via babyzwemmen.

Benieuwd naar hoe Patty als vrouw zijnde zwemmen ervaart? Bekijk dan hieronder het filmpje waarin ze vertelt over hoe zij het zwemmen (in een tegenstroom zwembad van Swimm) ervaart:

Wat zijn de meer algemene voordelen van zwemmen? 

De meeste van ons hebben (lang geleden) minstens één zwemdiploma behaald. Na de periode van schoolzwemmen en zwemlessen stoppen velen helaas met regelmatig zwemmen.

Dit is jammer want zwemmen heeft ontzettend veel voordelen. Laten we deze nu in vogelvlucht bekijken. 

Voordeel 1. Je wordt fitter zonder sportschool   

“Ik wil fitter worden en gezonder leven” staat na ieder Oud en Nieuw zeker in de top 3 van goede voornemens. In januari is er dan ook een echte run op de sportscholen en gyms.  

Enkele maanden later is het enthousiasme weg: de openingstijden zijn niet perfect, de medesporters zijn niet leuk, je wil er mee stoppen - maar je zit vast aan je abonnement. En dat is vaak heel prijzig. 

Zwemmen is goedkoper en flexibeler. Je zit nergens aan vast, je hoeft niet in een vaste groep te trainen. Bevalt een zwembad niet? Dan zoek je een andere optie.

Openbare zwembaden bieden speciale uren voor doelgroepen zoals vrouwen en senioren aan. Sommige mensen vinden zwemmen in een homogene groep prettiger. 

Ben je in de gelegenheid om thuis een zwembad te installeren? Dan heb je écht de jackpot in handen.
Met een eigen zwembad zwem je wanneer je wil, zo lang je maar wil en met wie je wil
(of lekker in je eentje).

Met een zwemoppervlak van 4 m x 2,25 m en 6 m x 3 m passen de Swimm Intelligent Pools trouwens in (bijna) iedere tuin.

Voordeel 2. Goed alternatief voor hardlopen 

Hardlopen is tegenwoordig populair en qua flexibiliteit amper te verslaan: schoenen aan en lopen maar. Aan de andere kant kost een fatsoenlijk paar hardloopschoenen zeker meer dan een mooi badpak.
En er zijn nog meer punten waarop zwemmen een streepje voor heeft. 

Zwemmen biedt je een intensieve allround training (zie voordeel 3). Een uur zwemmen verbruikt gemiddeld meer calorieën dan een uur hardlopen op een vergelijkbaar inspanningsniveau. 

Ook al zwem je op een rustig tempo, dan verbrand je nog steeds zo'n 500 kcal / u.
Het exacte verbruik hangt af van je lichaamsgewicht en de intensiteit van training. Zwemmen is een perfect alternatief voor hardlopen. 

Hardlopen hoort bij de high-impact sporten. Je hele bewegingsapparaat, maar vooral je onderste extremiteiten hebben het erbij zwaar te verduren. Wandelen daarentegen heeft minder impact op je lichaam. 

Per 1.000 uur sporten is hardlopen dan ook de op één na blessuregevoeligste sport in Nederland (veldvoetbal staat op nummer 1).  

Terwijl je ermee intensief en uitdagend kan trainen (als je dat wilt), hoort zwemmen bij de low-impact sporten. Gewrichten worden weinig belast, je hele lichaam wordt gesteund door het water, waardoor je gewicht als het ware wordt weggenomen. Het blessurerisico van zwemmen is miniem. 

Mede daarom behoort zwemmen tot een van de weinige sporten die je ook op hoge leeftijd veilig kan beoefenen. 

Ben je dus op zoek naar een leuke allround sport waarbij je weinig risico op blessure loopt?
Vind je voetballen geweldig maar vind je het nu tijd voor iets anders dat spieren en gewrichten minder belast? Dan is zwemmen zeker de veiligere, superleuke keuze! 

Voordeel 3. Zwemmen is gezond 

Als je regelmatig zwemt, profiteert je hele lichaam (en geest) ervan. Zwemmen werkt als een soort total body makeover. We kunnen hier alleen enkele highlights van benoemen. 

Spieren: Je traint alle grote spiergroepen intensief zonder je gewrichten te belasten. Ook spiergroepen die je normaal gesproken niet traint, worden aan het werk gezet. Door de intensiteit van je training en de keuze voor een bepaalde zwemstijl kan je gericht nog meer spiermassa opbouwen. 

Gewrichten: Ze worden minimaal belast, maar profiteren uitermate van zwemmen. De weerstand van het water masseert het lichaam en zorgt voor een verbeterde doorbloeding. Dit kan spier- en gewrichtspijn verminderen. 

Hart- en vaatsysteem: Als je zwemt, bepaal jij het niveau van inspanning. Wanneer je het rustig aan doet, zal je vooral heerlijk ontspannen, wat een positief effect heeft op je hart en vaten heeft. Omdat je meer of minder horizontaal in het water ligt, hoeft je hart bijv. veel minder hard te pompen. 

Ga je voor een sportieve challenge, profiteer je van de effecten van zogeheten aerobe training.
Met dit soort trainingen kun je je cholesterol verlagen en verminder je op termijn het risico van
hart- en vaatklachten. 

Conditie: Zwemmen is bij uitsteek een low-impact cardio-sport. Je kan in je eigen ritme bezig zijn en zoveel en hard trainen als je wil. Naast je spieren, je gewrichten en je hart profiteren ook je longen. Zwemmen vergroot beetje bij beetje je longcapaciteit. Je conditie krijgt zo een flinke boost! 

Revalidatie: Het blessurerisico van zwemmen is laag. Meer nog: zit je in het herstel van een blessure, dan is zwemmen een van de weinige sporten die je nog mag doen. Overleg wel met je arts of fysiotherapeut welke sporten / oefeningen op dit moment geschikt zijn voor jou. 

Efficiënt: In tegenstelling tot vele andere sporten is zwemmen zeer efficiënt. Al met 15 minuten zwemmen krijg je een flinke workout. Al eens 15 minuten in een Swimm gezwommen?
Na deze korte workout ben je flink uitgeput. Wil je dit eens proberen? Kom dan proefzwemmen!

Zit je bijna de hele dag op kantoor of in de auto? Dan is een kwartiertje zwemmen een ontzettend leuke manier om voor en / of na je drukke dag (of tijdens de lunch?) lekker te sporten en te ontspannen.
Was de stress van je af en zwem je stress weg! 

Voordeel 4. Goed voor je mentale gesteldheid 

Het maakt niet uit op welk tempo je bezig bent, zwemmen werkt altijd ontspannend.  Het begint al met het feit dat zwemmen een van de weinige sporten is waarbij je je mobiel niet mee kan nemen. Even geen telefoontjes, geen chats, geen social media – offline zijn is een verademing voor je geest. 

Kies je ervoor om in open water te zwemmen, biedt zwemmen ook de kans om van de natuur te genieten

Het water draagt je lichaam en geeft een lichte massage. Je spieren en gewrichten ontspannen en daardoor ontspan je ook mentaal

Dit fijne gevoel wordt versterkt door de verbeterde doorbloeding van je hele lichaam, inclusief je brein.
Dit heeft positieve effecten op verschillende gebieden in je brein die bijv. een rol spelen bij initiatief nemen en bij motivatie.  

Door de beweging gaat je brein meer neurotransmitters aanmaken zoals endorfine, serotonine en dopamine. Endorfine en serotonine zijn krachtige anti-stress hormonen. Serotonine is bovendien belangrijk voor humeur, impulscontrole en zelfvertrouwen  

Dopamine bevordert motivatie en aandacht. Het activeert het beloningscentrum in je brein en zorgt ervoor dat je je na het zwemmen nog beter en voldaan voelt. 

Voordeel 5. Zwemmen kan helpen met slapen 

Mensen die regelmatig sporten slapen beter dan niet-sporters. Het menselijk lichaam heeft overdag een bepaalde hoeveelheid fysieke inspanning nodig om ontspannen te kunnen slapen. 

Tijdens het zwemmen kan je makkelijk al je energie kwijt, geheel in je eigen tempo en op je eigen niveau. Als je lichaam voldoende (low-impact) beweging heeft gehad, geniet je 's nachts van een diepere slaap

Je hartslag, je spijsvertering en je lichaamstemperatuur verhogen tijdens het zwemmen. Kom je daarna tot rust? Dan dalen deze waarden naar een lager niveau dan bij mensen die niet sporten.
Daardoor val je ook sneller in slaap

Daar bovenop komen de effecten van onder meer de gelukshormonen. Je voelt je zelfverzekerd, minder gestrest, kortom: happy.
Wie slaapt er dan niet als een roos? 

Zelf de voordelen van zwemmen ervaren? 

Zwemmen is keileuk en oergezond. Met een Intelligent Pool van Swimm kan je 24/7 van het water genieten; de openingstijden van je zwembad bepaal jij alleen! 

De Intelligent Pools bieden een zwemervaring zoals in open water op een supercompact zwemoppervlak. Dankzij de minimale afmeting passen onze zwembaden in (bijna) iedere tuin en het zwemplezier is allesbehalve klein. 

Beleef het voor jezelf. Duik in de wereld van Swimm

Dé Tegenstroom Zwembaden

De Swimm Intelligent Pool is een compact, energiezuinig en onderhoudsarm thuiszwembad voorzien van geavanceerde watercirculatie en slimme software, waarmee u het hele jaar door in luxe kunt werken aan uw gezondheid.

Lees Ook

Interviews, tips en artikelen
Onderhoud
Leestijd:
6
Min.

Hoe start je je zwembad weer op na de winter? [stappenplan]

Wil je je zwembad weer opstarten na de winter? Volg de stappen uit dit artikel en geniet weer van je bad!
Lees de blog
Gezondheid
Leestijd:
6
Min.

Zwemmen en Spieropbouw: De Perfecte Combinatie voor een Mooi Lichaam

Zwemmen is niet alleen een geweldige manier om af te koelen tijdens warme zomerdagen, maar het biedt ook talloze voordelen voor je lichaam en geest. Een van de meest opvallende voordelen is de mogelijkheid om spieren op te bouwen. In tegenstelling tot traditionele krachttraining in de sportschool, biedt zwemmen een unieke en effectieve manier om je lichaam te trainen. In deze blog zullen we de relatie tussen zwemmen en spieropbouw verkennen en de verschillende zwemslagen bespreken die je kunt gebruiken om specifieke spiergroepen te trainen. Laten we beginnen!
Lees de blog
Gezondheid & Fitness
Leestijd:
5
Min.

Koud water zwemmen: voordelen, risico’s + tips

Wat doet koud water zwemmen op korte en lange termijn met het lichaam? Welke risico's zijn er en hoe kan je deze minimaliseren? 
Lees de blog